Astazi, 16 martie a.c., se implinesc 303 ani de la alegerea lui Antim Ivireanul ca episcop de Ramnic. Antim Ivireanul s-a nascut in jurul anului 1650, in Iviria. Luat de tanar in robie de catre turci si dus la Constantinopol, este ulterior eliberat, traind in preajma Patriarhiei Ecumenice, unde a invatat sculptura in lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum si limbile greaca, araba si turca. Probabil, tot acum a fost calugarit sub numele Antim si hirotonit ieromonah. Prin anii 1689 – 1690 este adus de catre Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca. Aici a invatat limbile romana si slavona, precum si mestesugul tiparului. In 1691 i s-a incredintat conducerea tipografiei domnesti din Bucuresti, in care a imprimat 4 carti. Dupa anul 1696 a fost numit egumen la Manastirea Snagov, unde a mutat tipografia, imprimand 15 carti. Intre 1701 si 1705 si-a reluat activitatea la Bucuresti, unde a tiparit alte 15 carti. La 16 martie 1705 a fost ales episcop al Ramnicului. La Ramnic, a adus cu el si o parte din tipografia de la Snagov si a infiintat prima tipografie din acest oras. In cei trei ani cat a pastorit la Ramnic s-a ocupat de buna chivernisire a bunurilor eparhiale si a tiparit multe carti. S-a preocupat de reconstruirea manastirilor valcene Surpatele si Govora, care aveau un inaintat grad de degradare. De asemenea, a acordat o mare atentie si ctitoriei lui Mircea cel Batran, Manastirea Cozia. La indemnul episcopului Antim Ivireanul s-a adaugat pridvorul deschis, cu arcade simple, largi, sprijinite pe coloane de piatra in torsada, cu capiteluri in frunza de acont, acoperit cu o calota sferica si doua semicupole mai joase. Tot din vremea lui Antim Ivireanul dateaza vechile chilii, cele cinci camere domnesti boltite situate pe laturile de nord si sud ale incintei si cele patru cerdacuri. Este ctitorul Manastirii ‘Toti Sfintii’ din Bucuresti – numita azi Manastirea Antim – unul dintre cele mai remarcabile monumente de arhitectura, pictura si sculptura din tara noastra. Antim Ivireanul a fost canonizat de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992, fiind sarbatorit in fiecare an, la 27 septembrie.
PS Ignatie s-a întâlnit cu preotesele din eparhie: Adevărata autoritate în Biserică este slujirea prin dragoste
Preasfințitul Părinte Ignatie s-a întâlnit sâmbătă, la Bârlad, cu preotesele din Episcopia Hușilor. Tema întâlnirii din acest an a fost „Cu Domnul prin viața mea”. Invitata acestei ediții a fost Monahia Sofronia Rădulescu, coordonatoarea Centrului…
PS Damaschin Dorneanul: Domnul Hristos ne învață că nimeni nu-i de disprețuit în această lume
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Parohia Poiana din comuna Zvoriștea, județul Suceava. În cuvântul rostit, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a vorbit despre lecția oferită de Mântuitorul atunci…
Policlinica Providența își extinde capacitatea: Mitropolitul Teofan a sfințit al doilea sediu
Părintele Mitropolit Teofan a sfințit sâmbătă sediul extins al Policlinicii Providența a Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările au început în 2020 și au costat peste două milioane de euro, asigurați din fondurile Mitropoliei. Policlinica nu a fost…
Opt copii au susținut recitaluri de pian la 150 de ani de la întemeierea Bisericii Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc
Parohia bucureșteană „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc” a sărbătorit duminică 150 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii prin recitaluri de pian oferite de opt elevi ai profesoarei Olga Szel de…
Episcopul Severinului și Strehaiei a fost desemnat cetățean de onoare al comunei natale
Preasfințitul Părinte Nicodim a primit duminică titlul de cetățean de onoare al comunei Godeanu, localitatea natală a ierarhului. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia târnosirii bisericii din satul Păunești al comunei.…