30 de ani de la trecerea la cele vesnice a patriarhului Justinian Marina

Se implinesc astazi 30 de ani de la trecerea la cele vesnice a celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Justinian Marina. Cu acest prilej, Patriarhia Romana organizeaza astazi si maine o serie de manifestari comemorative. Manifestarile au debutat astazi la Manastirea ‘Radu Voda’ cu Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite, urmata de slujba de pomenire pentru patriarhul Justinian Marina. Slujba de pomenire a fost oficiata de catre actualul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Parinte Teoctist. In cuvantul rostit la finalul slujbei de pomenire, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat semnificatiile momentului comemorativ de astazi: ‘Comemoram astazi o zi deosebit de insemnata din viata Bisericii noastre, si anume momentul plecarii la cele vesnice a celui ce a pastorit Biserica noastra din 1945 pana in 1977. Cei mai in varsta va amintiti furtunile acelor decenii, de la plecarea sa trecand trei decenii, dar furtunile nu s-au stins nici in lume, nici in sufletele noastre, nici in viata popoarelor’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a amintit apoi despre contextul in care l-a cunoscut pe patriarhul Justinian Marina: ‘Cand a venit parintele Ioan Marina, chemat si ales de Sf. Sinod la recomandarea mitropolitului Moldovei, a gasit cu totul desfigurata frumoasa Catedrala mitropolitana, fiind fara ferestre resedinta mitropolitana, celelalte cladiri din jurul Catedralei fiind desfigurate, iar batrana biserica – Catedrala cea veche a Sf. Gheorghe – era cu sfantul altar descoperit, gata de pe atunci a fi demolata. De atunci ne-am cunoscut, iar de atunci si pana in clipa de fata nutresc sentimente filiale fata de acest barbat unic aparut in viata Bisericii Ortodoxe Romane si chiar a Ortodoxiei si a crestinatatii, in general’.

De asemenea, PF Parinte Patriarh Teoctist a evocat personalitatea patriarhului Justinian Marina: ‘Daca cineva ar incerca sa arate constelatia preocuparilor sale pe plan international bisericesc, pe planul ecumenic a deschis un drum nou, iar cortina de fier de atunci a daramat-o el. Tot patriarhul Justinian, in calatorie cu o delegatie bogata de profesori din randul carora facea parte vrednicul de pomenire prof. Dumitru Straniloae si mitropolitul Firmilian al Olteniei, incepand cu Viena, cu Germania, cu Tarile de Jos si pana la celebra manastire de directie orientala spre ecumenism a realizat consolidarea Bisericii noastre, consolidarea constiintei crestine, fiind vorba de Biserica dinlauntrul nostru, incat de atunci a pornit cu curaj spre unitatea de credinta a romanilor, in Transilvania mai ales. Cu seninatate, cu fruntea senina, se afla in fata oricui care putea sa-l intrebe orice. Incepand cu cele mai inalte foruri bisericesti si cu cele mai vestite scoli de teologie el a purtat bastonul acesta patriarhal ca un bun pastor si a facut din Biserica noastra ceea ce incercam noi acum sa facem cu multa ravna si cu multa credinta, dar ne-a lasat o Biserica. Ar putea fi numit ‘parintele Bisericii Ortodoxe Romane’ tinand cont de vijelia nemaiintalnita din istoria poporului nostru, a acelor decenii de dictatura comunista, ca sa mentina deschise manastirile, parohiile si scolile de invatamant, mediu si superior’.

Cuprins de emotie, PF Parinte Patriarh Teoctist a amintit si despre momentul trecerii la cele vesnice a patriarhului Justinian Marina: ‘A plecat la Domnul dupa cutremurul cel mare, cand se intorcea de la spital indreptat, si noi il asteptam la resedinta Sfintei Patriarhii cu bucurie, cu recunostinta, insa n-a mai venit la ora cand trebuia sa vina, ci dupa aceea am aflat de la fiul sau, care era cu el si venea de la spital. Cand a ajuns la Piata Victoriei si a vazut blocul acela daramat, nu stia ce ravagii facuse cutremurul in Bucuresti, caci spitalul era o cladire foarte bine asigurata, iar atunci a privit spre ruinele acelui bloc si a zis: ‘Vai, bisericile mele’. Cu acest cuvant a trecut la cele vesnice, in masina’.

Patriarhul Justinian Marina – repere biografice

PF Justinian Marina (din botez Ioan), cel de-al III-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la data de 22 februarie 1901, in localitatea Suesti, judetul Valcea. A facut studii la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Nicolae’ din Ramnicu Valcea (1915 -1923) si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (1925 – 1929), fiind un timp preot de parohie in Babeni (1924 – 1932). In perioada 1923 – 1924 a fost invatator in localitatea Olteanca-Valcea, iar in perioada 1924 – 1930 a fost invatator in localitatea Babeni – Valcea. Intre anii 1932 – 1933 a fost director al Seminarului Teologic si preot slujitor la Catedrala episcopala din Ramnicu Valcea, iar intre anii 1933 – 1945 a fost preot paroh la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Ramnicu Valcea. Ramas vaduv, in anul 1945 a fost ales arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu titlul ‘Vasluianul’, demnitate in care a slujit Biserica pana in anul 1947. In acelasi an, la 19 noiembrie 1947, a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei, iar la data de 6 iunie 1948 a fost intronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Patriarhul Justinian Marina a trecut la cele vesnice in data de 26 martie 1977, iar mormantul sau se afla la ctitoria sa, Manastirea ‘Radu Voda’ din Bucuresti.

Comentarii Facebook


Știri recente