Astazi, 22 februarie a.c., se implinesc 229 de ani de la instalarea lui Antim Ivireanul ca mitropolit al Ungrovlahiei. Antim Ivireanul s-a nascut in jurul anului 1650, in Iviria. Luat de tanar in robie de catre turci si dus la Constantinopol, este ulterior eliberat, traind in preajma Patriarhiei ecumenice, unde a invatat sculptura in lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum si limbile greaca, araba si turca. Probabil, tot acum a fost calugarit sub numele Antim si hirotonit ieromonah. Prin anii 1689 – 1690 este adus de catre Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca. Aici a invatat limbile romana si slavona, precum si mestesugul tiparului. In 1691 i s-a incredintat conducerea tipografiei domnesti din Bucuresti, in care a imprimat 4 carti. Dupa anul 1696 a fost numit egumen la Manastirea Snagov, unde a mutat tipografia, imprimand 15 carti. Intre 1701 si 1705 si-a reluat activitatea la Bucuresti, unde a tiparit alte 15 carti. In calitatea de mitropolit al Ungro-Vlahiei infiinteaza o tipografie la Targoviste, unde a tiparit un numar de 18 carti. In anul 1715, tipografia a fost mutata la Bucuresti, unde a mai imprimat alte 2 carti grecesti. Prin cele 63 de tiparituri, lucrate de el insusi in limbi diferite si de o mare diversitate, este considerat cel mai mare tipograf din cultura medievala romaneasca. A avut un rol insemnat in introducerea completa si definitiva a limbii romane in slujba, creand o limba liturgica romaneasca limpede. Este ctitorul Manastirii ‘Toti Sfintii’ din Bucuresti – numita azi Manastirea Antim – unul dintre cele mai remarcabile monumente de arhitectura, pictura si sculptura din tara noastra. In toamna anului 1716, la cererea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, a fost inlaturat din scaun, inchis, caterisit de patriarhul ecumenic si condamnat la exil pe viata in Manastirea ‘Sf. Ecaterina’ din Muntele Sinai. In drum spre locul exilului a fost ucis de ostasii turci, iar trupul sau a fost aruncat in raul Marita sau in Tungea, dincolo de Adrianopol. Dupa trecerea sa la Domnul, Patriarhia ecumenica a ridicat nedreapta caterisire a lui, fiind reabilitat. Antim Ivireanul a fost canonizat de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992, fiind sarbatorit in fiecare an, la 27 septembrie.
Orchestra Simfonică București va concerta în cadrul Serilor Culturale organizate de Parohia Brâncuși
Orchestra Simfonică București și alți muzicieni de renume din România vor participa la cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se va desfășura în perioada 20-22 mai în…
Şase concluzii după întrunirea preoţilor români din Madrid Est cu Episcopul Spaniei și Portugaliei
În Biserica Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada s-a desfăşurat miercuri întrunirea clericilor din Protopopiatul Madrid Est. Evenimentul a fost prezidat de Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei. Pe baza referatului prezentat de Pr. Adrian Pintea…
De hram, la Mănăstirea Coșuștea – Crivelnic, a fost sfințită piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult
Preasfințitul Părinte Nicodim a oficiat duminică Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Coșuștea – Crivelnic, din județul Mehedinți. La final, Episcopul Severinului și Strehaiei a sfințit piatra de temelie pentru noul lăcaș de cult al așezământului…
Preoții Slujitori din Cimitirele de Stat ale Capitalei s-au întrunit la Mănăstirea Cernica
Mănăstirea Cernica a găzduit luni Conferința Preoților Slujitori din Cimitirele de Stat ale Capitalei. Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica „Sf. Nicolae” a mănăstirii de Părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în…
Lehliu-Gară a primit moaștele Sfântului Irodion. Racla a fost dusă de un fiu al Mănăstirii Lainci, Episcopul Vincențiu
Biserica din Lehliu-Gară a primit duminică racla cu un fragment din moaștele Sfântului Irodion de la Lainici, adusă de Episcopul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor. „Prezența Sfântului Irodion este o binecuvântare, nu numai a acestei…