PF Justinian Marina (din botez Ioan), cel de-al III- lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la data de 22 februarie 1901, in localitatea Suesti, judetul Valcea. A facut studii la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Nicolae’ din Ramnicu Valcea (1915 -1923) si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (1925 – 1929), si a fost un timp preot de parohie in Babeni (1924 – 1932). In perioada 1923 – 1924 a fost invatator in localitatea Olteanca-Valcea, iar in perioada 1924 – 1930 a fost invatator in localitatea Babeni-Valcea. Intre anii 1932 – 1933 a fost director al Seminarului Teologic si preot slujitor la Catedrala episcopala din Ramnicu Valcea, iar intre anii 1933-1945 a fost preot-paroh la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Ramnicu Valcea. Ramas vaduv, in anul 1945 a fost ales arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu titlul ‘Vasluianul’, demnitate in care a slujit Biserica pana in anul 1947. In acelasi an, la 19 noiembrie 1947, a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei, iar la data de 6 iunie 1948 a fost intronizat ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Patriarhul Justinian Marina a trecut la cele vesnice la data 26 martie 1977. Mormantul sau se afla la ctitoria sa, Manastirea Radu Voda din Bucuresti.
Inventarul bisericilor de lemn din județul Iași: O hartă la nivel național ar fi primul pas spre salvarea monumentelor
Asociația „Biserici înlemnite” derulează, cu finanțare de la Ordinul Arhitecților din România, un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași. Abordarea este multidisciplinară. Participă arhitecți, istorici, structuriști, restauratori, biologi, informațiile fiind introduse…
Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei
Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nifon, printr-o serie de manifestări religioase și culturale care au strâns la Târgoviște peste 20.000 de pelerini, dintre care numeroși tineri. Au mai fost…
PS Benedict: Dumnezeu dă undă verde centrului de îngrijiri paliative pentru copii al Arhiepiscopiei Clujului
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat un interviu postului Radio Renașterea, în care anunță începerea unui proiect unic în Biserica Ortodoxă Română: crearea unui centru de îngrijiri paliative pentru copiii cu boli cronice progresive. Ierarhul…
Un iubitor al rugăciunii: Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la trei ani de la mutarea la Domnul
La trei ani de la mutarea la Domnul, Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la Parohia Parava, unde a slujit, dar și la Mănăstirea Sihla, unde mergea des pentru a participa la slujbele de Priveghere.…
Românii sunt o comunitate apreciată în Emirate, spune Parohul din Dubai
„În general, românii din Emirate constituie o comunitate apreciată de localnici și de guvern. Majoritatea lucrează în domenii precum IT, educație, industrie, inginerie, comerț, securitate și poartă cu demnitate numele de român și de creștin,…