29 august – Se împlinesc 4 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Antonie Plămădeală

În data de 29 august, se împlinesc 4 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului.

Pe numele de mirean Leonida Plămădeală, a primit numele de Antonie odată cu tunderea în monahism, în anul 1948. La 27 decembrie 1970 a fost hirotonit vicar patriarhal, cu titlul ‘Ploieșteanul’. La 9 decembrie, după ce a fost responsabil cu relațiile externe ale Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales episcop al Buzăului. La 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului, funcții pe care le-a deținut până la moarte.

Pe lângă bogata operă teologică vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie a contribuit la restaurarea unor biserici monumente istorice, printre care se află Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, ctitoria Sfântului Voievod Martir Costantin Brâncoveanu, unde a întemeiat o Academie teologică, centru de cultură și spiritualitate ortodoxă transilvană. În anul 1992 a fost ales membru de onoare atât al Academiei Romane cât și al Academiei de Știinte din Chișinău.

Veșnică să îi fie pomenirea!

Comentarii Facebook


Știri recente