28 iulie: Ziua Naţională a Ambulanţei din România

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată, anual, în 28 iulie, data la care, în 1906, a apărut prima Salvare din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

În 1906 a luat fiinţă din iniţiativa particulară a doctorului N. Minovici „Societatea de Salvare din Bucureşti”, care îşi desfăşura activitatea sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”.

Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei, conform site-ului https://assb.ro/. Tot în 1906 a fost înfiinţat primul adăpost al ambulanţelor, în grajdurile Prefecturii Poliţiei, se menţionează şi pe site-ului Asociatiei „Societatea de Salvare” Bucuresti, citat de Agerpres.

În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto.

În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005 a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

În perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012 a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

Sursă foto: Facebook / Mihail Bucă


Știri recente

Moaștele Sfântului Pantelimon au ajuns la Iași

Moaștele Sfântului Pantelimon au fost aduse miercuri seară din Grecia la Catedrala Mitropolitană din Iași, fiind așezate spre închinare alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Delegația care a adus racla cu cinstitele moaște este condusă…