27 iulie 2009 – Un an de la întronizarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu al Olteniei

Astăzi, 27 iulie 2009, se împlinește un an de la întronizarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu.

Astfel, în ziua de 27 iulie 2008, în Duminica a VI-a după Rusalii, în Catedrala Mitropolitană ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova, a avut loc întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Popa ca Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. La ceremonia oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de 18 arhierei, în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, au participat preoți și credincioși din Oltenia și din alte zone ale țării, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, personalități ale vieții publice românești.

Ceremonia de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de soborul de arhierei prezenți la Craiova, condus de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un număr impresionat de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie a avut loc ceremonia propriu-zisă de întronizare. Momentul solemn a început cu citirea Gramatei Patriarhale de către Preasfințitul Episcop Gurie Gorjeanul, după care Preasfințitul Irineu a primit însemnele mitropolitane. Astfel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit pe rând crucea pectorală, engolpionul, camilafca neagră cu cruce și cârja mitropolitană, „ca să păstoriți turma cuvântătoare a lui Hristos din Mitropolia Olteniei, cea încredințată Înalt Preasfinției Voastre”. După aceasta, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu l-au condus pe Înaltpreasfințitul Irineu spre tronul mitropolitan, iar Patriarhul României a rostit: „Vă înălțăm și Vă așezăm, de Hristos iubitorule și al nostru preaiubit frate în Domnul, Înalt Preasfințite Părinte Irineu în tronul de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei”. Apoi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu a binecuvântat credincioșii cu dichero-tricherele aduse de diaconi.

După aceste momente solemne, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de felicitare, prin care a subliniat, în primul rând, misiunea arhiereului în Biserică și grija sa pentru credincioșii pe care trebuie să-i conducă pe calea mântuirii, dar și responsabilitatea pe care Înaltpreasfințitul Irineu o va avea în noua slujire.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente