250 de ani de la zidirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Moeciu de Jos

Parohia Moeciu de Jos, Protopopiatul Bran-Zărnești, a trăit clipe de mare bucurie duhovnicească în ajunul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, când Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a poposit la Biserica „Sfântul Nicolae” și a dăruit comunității brașovene o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Moaștele aduse de la Sibiu marți seara au fost așezate într-o raclă în care se mai află fragmente din odoare sfinte și care vor ocroti parohia brăneană de acum înainte. Credincioșii din Moeciu, din localitățile brănene și chiar din întreaga țară au posibilitatea să cinstească și moaștele Sfinților Rafail, Irina și Nicolae, ale Sfântului Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Iacob Românul, ale Sfinților Martiri de pe Valea Hozevei, ale Sfântului Onufrie Milostivul, ale Sfântului Ierarh Nicolae.

Sărbătoarea duhovnicească din seara de 20 noiembrie a marcat și împlinirea a 250 de ani de la zidirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Moeciu de Jos, lăcaș de cult ridicat cu multă trudă de credincioșii de aici, pe locul unei vechi vetre monahale.

Întâmpinarea IPS Mitropolit Laurențiu a fost un moment deosebit, întrucât soborul de preoți a purtat în mâini moaștele sfinților amintiți, iar credincioșii au așteptat oaspeții și darurile de mare preț de la Sibiu cu lumânări aprinse, atmosfera duhovnicească fiind asemănătoare celei de la marile praznice. Nu au lipsit nici autoritățile locale și județene, invitații de seamă și oaspeți din toate colțurile țării. IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de sfințire a icoanelor de raclă în care sunt așezate moaștele, după care s-a oficiat slujba Acatistului Sfântului Andrei Șaguna. După cum ne informează Ziarul Lumina, grupul psaltic „Evloghia” a dat răspunsurile de la slujba religioasă, iar biserica a fost plină de credincioși cu evlavie deosebită la sfinții prezenți la Moeciu de Jos prin moaștele lor.

„Un om smerit și un om rugător”

La final, IPS Laurențiu a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața și virtuțile Sfântului Andrei Șaguna, canonizat anul trecut și devenit ocrotitor al românilor ardeleni.

„Cea mai mare virtute a Sfântului Andrei Șaguna a fost smerenia. Deși avea toată acoperirea să fie mândru, pentru că era o personalitate a vremii sale, a fost un om smerit. Mulți cercetători au afirmat că putea să răspundă cu onoare de orice funcție publică și că în demnitatea respectivă ar fi fost cea mai aleasă personalitate. Dar a rămas un om smerit și un om rugător”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Parohul de la Moeciu de Jos și protopopul de Bran-Zărnești, părintele Gheorghe Colțea, a mulțumit ierarhului de la Sibiu pentru bucuria făcută credincioșilor brăneni, a amintit de eforturile mari prin care s-a zidit biserica parohială și a exprimat bucuria tuturor credincioșilor de a avea aici și moaștele Sfântului Andrei Șaguna, al doilea ocrotitor al comunității. „Această seară este deosebit de importantă pentru noi, deoarece biserica noastră, după 250 de ani de la zidire, este binecuvântată prin venirea moaștelor Sfântului Andrei Șaguna. Bucuria este sporită de faptul că moaștele sunt aduse cu multă dragoste de urmașul Sfântului Andrei Șaguna pe tronul mitropolitan de la Sibiu și de aceea suntem recunoscători și mulțumitori IPS Mitropolit Laurențiu pentru acest dar făcut nouă, tuturor brănenilor”, a spus pr. Gheorghe Colțea.

Credincioșii s-au închinat, apoi, la moaștele sfinților amintiți, au fost binecuvântați de IPS Laurențiu și au primit iconițe ale Sfântului Andrei Șaguna.

Comentarii Facebook


Știri recente