25 de ani de la demolarea bisericii Sfânta Vineri-Hereasca din București

Se împlinesc astăzi 25 de ani de la dărâmarea bisericii Sfânta Vineri-Hereasca din Capitală. La 19 iunie 1987, biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost rasă de pe fața pământului, sub pretextul sistematizării Bucureștiului.

O placă de marmură mai reamintește trecătorilor despre lăcașul de cult și de Icoana făcătoare de minuni a Cuvioasei Parascheva.

Detalii despre această zi de tristă amintire a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Gelu Bogdan, fost slujitor la biserica Sfânta Vineri: „A fost înconjurată toată biserica și casa parohială care era formată din 26 de apartamente de securitate și miliție. Nimeni nu avea voie decât noi, cei care asistam neputincioși la dispozițiile date de dictatura comunistă și în special de Elena Ceaușescu. Deși inițial făcusem forme cu Primăria Generală a Capitalei să le dăm 1.400 m.p. în față ca să pună un bloc, ulterior hotărârea celor de la Primăria Capitalei s-a schimbat și astfel a căzut sub buldozere vestita biserică Sfânta Vineri-Hereasca, ctitorie a lui Matei Basarab. Ziua de atunci nu poate fi uitată de nimeni și de nicio persoană care a trăit acel moment de plină durere spirituală în 1987. Peste 1.000 de oameni au asistat neputincioși la demolarea uneia dintre cele mai vestite biserici a Bucureștilor care a fost de-a lungul secolelor oază spirituală de trăire creștină și românească”.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…