220 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Gavriil Calimachi

La Biserica ‘Sf. Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi – s-a oficiat astazi slujba de pomenire a mitropolitului Gavriil Calimachi, ctitorul acestui sfant lacas, de la a carui trecere la Domnul s-au implinit 220 de ani. Slujba a fost oficiata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. In cuvantul de invatatura adresat credinsiosilor, IPS Mitropolit Daniel a mentionat cateva momente mai importante din viata mitropolitului Gavriil Calimachi si, de asemenea, a evidentiat cateva din calitatile deosebite ale acestui ierarh: ‘Mitropolitul Gavriil Calimachi s-a nascut pe la 1690, la Campulung Moldovenesc. Parintii lui erau originari din tinutul Orheiului. S-a numit din botez Gheorghe, a devenit monah si atunci a primit numele de Gavriil la Manastirea Putna. A facut studii la Lvov. De unde vine Gavriil Calimachi mitropolit la Iasi? Vine tocmai de la Tesalonic si in 1760 a fost chemat de catre fratele sau, domnitorul Ioan Teodor Calimachi, sa devina din mitropolit al Tesalonicului, mitropolit al Moldovei. Spre surprinderea tuturor, noul mitropolit Gavriil Calimachi, fratele domnitorului, nu a dezlegat blestemul pronuntat de inaintasul sau, Iacob Putneanul, privind taxa sau impozitul vacaritul si, deci, a intrat in conflict cu insusi fratele sau domnitor. Prin aceasta vedem ca nu l-a interesat scaunul de mitropolit, ci l-a interesat pastorirea adevarata, grija fata de Biserica si dragostea fata de popor’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut referire la cea mai importanta realizare a mitropolitului Gavriil Calimachi – ctitorirea Bisericii ‘Sf. Gheorghe’, vechea Catedrala mitropolitana: ‘Realizarea sa cea mai mare a fost construirea acestei catedrale in care ne aflam acum. Ea a fost construita intre anii 1761- 1771. Deci, constructia acestei biserici a durat 10 ani. Era foarte necesara aceasta biserica, deoarece toate manastirile importante din Iasi erau inchinate Locurilor Sfinte, mai ales Patriarhiei de Ierusalim. Noi aveam putine biserici in care se putea sluji ca pentru o Catedrala mitropolitana. Biserica aceasta, construita in baroc constantinopolitan tardiv, este unica in felul sau, nu are cupola, ci doar bolta, pare ca un fel de palat de casa, iar in interior are o zvelteta deosebita si, mai ales, pictata fiind recent in pictura neobizantina, ea a devenit o frumusete a Centrului eparhial si a orasului Iasi. Biserica ‘Sf. Gheorghe’ este cea mai frumoasa mostenire pe care o avem de la mitropolitul Gavriil Calimachi’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat si alte realizari ale mitropolitului Gavriil Calimachi: ‘In timpul pastoririi sale de 28 de ani aici, la Iasi, mitropolitul Gavriil Calimachi, care avea o solida cultura teologica si spirituala, a tiparit mai multe carti de slujba, Evanghelia, Ceaslovul, Molitfelnicul, Catavasierul si a tradus din limba greaca mai multe carti de folos duhovnicesc, printre care si ‘Indreptarea pacatosului’. Avem de la el si o pravoslavnica marturisire sau un catehism in care se exprima modul in care credinciosii trebuie sa creada si sa marturiseasca credinta ortodoxa’.

Comentarii Facebook


Știri recente