220 de ani de istorie și trăire românească la Biserica „Sfântul Nicolae” din Piatra Neamț

În perioada 24-26 septembrie, la Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Piatra Neamț vor fi organizate mai multe manifestări religios-culturale dedicate împlinirii a 220 de ani de când a fost zidit acest sfânt locaș, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Piatra Neamț împlinește anul acesta 220 de ani de la ctitorirea ei de către logofătul Vogoride, așa cum atestă documentele istorice. Cu prilejul acestei aniversări a fost realizat un program intitulat ‘220 de ani de istorie și trăire românească la Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Piatra Neamț. Manifestările se vor desfășura timp de trei zile. Mâine dimineață se va oficia un Te Deum de către un sobor de preoți, care va fi urmat de slujba Acatistului. Apoi, părintele Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, va rosti un cuvânt de deschidere, după care va urma alocuțiunea părintelui paroh Ștefan Oprea. Tot mâine va fi lansată cartea ‘Pagini de istorie veche și cultura românească’, scrisă de părintele paroh Ștefan Oprea. Volumul este dedicat împlinirii a 220 de ani de la zidirea Bisericii ‘Sf. Nicolae’ din Piatra Neamț. ‘Va fi prezentat un pliant tipărit cu această ocazie, care cuprinde imagini din interiorul și exteriorul bisericii și un scurt istoric. Mai mulți invitați vor lua cuvântul, iar apoi Corul ‘Imperialii’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Împărați Constantin și Elena’ din Piatra Neamț va intona câteva cântări religioase’, a relatat pr. paroh Ștefan Oprea.

Înaltpreasfințitul Teofan va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia

Sâmbătă dimineață va fi săvârșită Sfânta Liturghie la finalul căreia va fi oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii, pentru toți binefăcătorii și miluitorii sfântului lăcaș ocrotit de Sf. Nicolae, care au trecut la Domnul. La finalul programului liturgic va avea loc o întâlnire cu câteva personalități care au fost cândva enoriașii parohiei și cu binefăcătorii lăcașului de închinăciune care sunt în viață. ‘La ora 18:00 va poposi în mijlocul nostru Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia. Părintele Mitropolit va fi întâmpinat de un grup de elevi de la Școala primară nr. 5, îmbrăcați în costume naționale, coordonați de înv. Monica Cozma și prof. de Religie Gabriela Grădinaru, care au pregătit un scurt moment religios artistic. Duminică dimineață va fi oficiată Sfânta Liturghie’, a mai adăugat pr. paroh Ștefan Oprea.

Comentarii Facebook


Știri recente