22 iulie 2008 – a trecut la cele veșnice profesorul Dan Slușanschi

Prof. Dr. Dan Slușanschi (n. 12 septembrie 1943, Sibiu, d. 22 iulie 2008, București) a fost președintele Societății Române de Studii Indo-europene, director al Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de pretutindeni și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Clasicist și indo-europenist de talie internațională, Prof. Dr. Dan Slușanschi este autorul a 28 de manuale, studii, ediții critice, traduceri literare și de specialitate (mereu comentate – 1966-2005), a 57 de articole și 82 de recenzii științifice; colaborator constant la TVR, Radio România, BBC, precum și la cele mai de seamă ziare și reviste culturale din țară; Premiul „Perpessicius” (1984) și Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei (1985) pentru ediția critică a operei lui D. Cantemir, Historia Moldo-Vlachica, București, Editura Academiei, 1983; Premiul Târgului Național al Cărții (1994) pentru traducerea comentată a lucrării lui G. Dumezil, „Mit și epopee”, București, Ed. Științifică, 1983 (cu F. Băltăceanu și G. Creția).

Profesorul Dan Slușanschi a ținut cursuri de filologie clasică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” a Universității București. De asemenea, a facut parte din comisia de traducere a literaturii patristice, proiect inițiat de Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente