21 noiembrie – Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, aniversează 10 ani de arhierie

De praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, aniversează 10 ani de arhierie, informează Biroul de Presă al Episcopiei Hușilor.

Preasfințitul Părinte Corneliu a fost hirotonit arhiereu la data de 21 noiembrie 1999, cu titulatura de Bârlădeanul, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei și Preasfințitul Ioachim, fost Episcop al Hușilor în perioada 1996 – 2009. Din soborul de slujitori prezenți la acest eveniment au mai făcut parte și arhimandritul Sebastian Pașcanu, actualul Episcop al Slatinei și Romanaților, dar și arhidiaconul Ciprian Spiridon, actualmente Episcop-Vicar Patriarhal.

Hirotonia Preasfinției Sale în treapta arhieriei s-a desfășurat în Catedrala Episcopală din Huși, după ce cu o seară înainte în aceeași catedrală s-a savârșit slujba ipopsifierii sau chemării la arhierie de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Ioachim, Episcop al Hușilor.

Preasfințitul Părinte Corneliu a fost tuns în monahism la Catedrala Episcopiei Hușilor în data de 21 noiembrie 1997, a doua zi a fost hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. În Eparhia Hușilor a activat mai întai ca profesor de Seminar și consilier cultural la Centrul Eparhial. În anul 1998 a fost numit de catre PS Episcop Ioachim al Hușilor vicar administrativ al Eparhiei și tot la propunerea PS Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Hușilor, cu titulatura de ‘Bârlădeanul’, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La data de 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfințitul Arhiereu Vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Hușilor.

Slujba de întronizare a PS Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, a fost oficiată de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei Episcopale „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, în prezența unui sobor impresionant de ierarhi, preoți și credincioși.

Sărbătoarea oficială a Preasfințitului Părinte Corneliu este în ziua de 29 iunie, data întronizării în demnitatea de eparhiot al Episcopiei Hușilor.

Preasfinția Sa a preluat scaunul chiriarhal al Episcopiei Hușilor cu dorința fierbinte de continuare a misiunii în spiritul apostolic al înaintașilor Preasfinției Sale, care strălucesc prin viața și faptele lor și care au marcat o pagină luminoasă în istoria Bisericii noastre.

Pe lângă dorința și implicarea personală în slujirea celor săraci și cu nevoi materiale, dorința Preasfinției Sale este de a înnoi și câștiga sufletele celor peste 450.000 de locuitori ai acestor ținuturi pentru împărăția cerurilor.

Comentarii Facebook


Știri recente