21 de ani de arhierie ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel marcați la Catedrala Patriarhală

În prima duminică a Postului Mare, în Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sfârșitul Sfintei Liturghii au fost marcați cei 21 de ani episcopat ai Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit episcop în Duminica Ortodoxiei, în data de 4 martie 1990, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara de către Înaltpreasfințitul Părinte Nestor, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Hirotonia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca arhiereu s-a făcut în urma alegerii Sale de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul „Lugojanul”.

Cu acest prilej, părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale a subliniat importanța acestui moment pentru Biserica Ortodoxă Română.

„În această Duminică a Ortodoxiei trăim o sărbătoare specială pentru Biserica noastră, pentru slujitorii Catedralei Patriarhale, pentru clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române. Recunoscători Bunului Dumnezeu, ne aducem aminte că în această Duminică a Ortodoxiei, în urmă cu 21 de ani, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel primea atunci marele dar al arhieriei. Darul cel bogat al Preasfântului Duh revărsându-se peste Preafericirea Sa, atunci, în calitate de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a rodit bogat în acești 21 de ani care au trecut de atunci. În acest răstimp Episcopul Vicar devenit Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și apoi Patriarh al României s-a dovedit un strălucit teolog, un tradiționalist dinamic, un ierarh vizionar, un om al vremurilor sale care a rămas în tot acest timp, un om discret, un om modest, care a făcut să rodească darurile cele bogate ale Duhului Sfânt care au fost revărsate asupra Preafericirii sale”, a spus părintele arhim. Timotei Aioanei.

De asemenea, părintele arhim. Timotei Aioanei a dăruit Preafericirii Sale o cruce de binecuvântare „din partea clerului și a credincioșilor care au participat la această Sfântă Liturghie”.

„De aceea, în această zi de sărbătoare, în Duminica Ortodoxiei din partea clerului și a credincioșilor care au participat la această Sfântă Liturghie îi dăruim Preafericirii Sale această cruce de binecuvântare, cu rugămintea de a binecuvânta poporul lui Dumnezeu încredințat spre păstorire. Îi oferim această cruce de binecuvântare Preafericirii Sale rugându-L cu smerenie pe mai marele arhiereilor să-i dăruiască Preafericirii Sale ani îndelungați de slujire roditoare, sănătate, pace, întru toate bună sporire întru mulți și binecuvântați ani”, a mai spus Părintele Timotei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit lui Dumnezeu, ierarhilor prezenți atunci la Timișoara, clerului catedralei patriarhale și tuturor credincioșilor.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar sfânt și mare pe care ni l-a dăruit spre binele Bisericii și spre bucuria credincioșilor atunci când arhiereul îi conduce pe drumul mântuirii. Mulțumim tuturor ierarhilor care au fost atunci prezenți la Timișoara, mulțumim celor care s-au rugat pentru noi atunci și mulțumim părinților de la Catedrala Patriarhală, care ne-au oferit acest dar. Mulțumim dumneavoastră celor care ați fost prezenți și v-ați rugat pentru sănătate și mântuire. Noi vă dorim tuturor ajutor mult de la Dumnezeu și cu toții să simțim bucuria slujirii în Biserica lui Hristos pe drumul crucii și al Învierii, pentru că numai prin răstignirea patimilor ajungem la Înviere și prin purtarea sarcinilor slujirii preoțești putem să aducem bucurie credincioșilor și să preaslăvim pe Tatăl, Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea Deoființă și Nedespărțită. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască tuturor credincioșilor noștri să aibă preoți buni în parohii, în mănăstiri și cu toți să mulțumim Arhiereului veșnic, Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…