2013 – anul Sfinților Împărați Constantin și Elena

În 2013, Biserica Ortodoxă Română va omagia două dintre cele mai importante personalități ale Creștinismului, împărat roman și mamă care au fost numiți „întocmai cu Apostolii”: Sfinții Constantin cel Mare și Elena, potrivit TRINITAS TV.

Sfântul Sinod a ales să marcheze astfel împlinirea a 1700 de ani de la emiterea faimosului Edict de toleranță din 313, de la Mediolanum, prin care se garanta toleranța religioasă în Imperiul Roman, punându-se astfel capăt Marii Persecuții inițiate de Dioclețian.

La Editura „Basilica” a Patriarhiei Române a fost publicată, ca prim eveniment cultural dedicat acestui an omagial, traducerea revizuită și adăugită a cunoscutei opere a lui Eusebiu de Cezareea, „Viața Împăratului Constantin”, pe scurt „Viața lui Constantin”, alături de care au fost tipărite și: „Discursul (Împăratului Constantin) adresat adunării sfinților”, „Discursul rostit de Eusebiu la aniversarea a 30 de ani de domnie a împăratului Constantin” și „Discursul rostit de Eusebiu cu prilejul sfinții Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim”.

Volumul cu numărul 8 al noii serii Părinți și Scriitori Bisericești poate fi achiziționat de la magazinele de carte bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente