2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ședința de lucru din 17 februarie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2012 să fie declarat Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat un program-cadru cu caracter național bisericesc pentru realizarea în anul 2012 a proiectului religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic și mediatic intitulat 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

În anul 2012, Patriarhia Română și eparhiile din țară și străinătate vor organiza conferințe pastoral-misionare, colocvii teologice, dezbateri și seri duhovnicești despre Taina Sfântului Maslu (prezentare biblic-patristică și istorică, semnificație teologică și existențială, repetabilitatea și efectele Sfântului Maslu, inovații și practici neortodoxe privind săvârșirea acestei Sfinte Taine etc.). De asemenea, profesori de la instituțiile de învățământ teologic ortodox vor realiza studii, comentarii, bibliografii cu conținut biblic, patristic, istoric, dogmatic, liturgic, omiletic-catehetic, pastoral și social-medical despre Taina Sfântului Maslu. O atenție specială va fi acordată acestei Sfinte Taine în cateheza ortodoxă, lucrarea pastorală, social-filantropică și medicală a Bisericii și slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor.

Ca parte a programului-cadru național bisericesc, la Conferința pastoral-misionară semestrială din primăvara anului 2012 se va trata tema 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, care va fi aprofundată la una dintre conferințele preoțești administrative lunare pe care o va stabili fiecare eparhie.

În toamna anului 2012, la Palatul Patriarhiei va avea loc o ședință solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Cu acest prilej, va fi organizată o expoziție de fotografii cuprinzând cele mai frumoase și reprezentative fresce, icoane, miniaturi, broderii și țesături, mozaicuri și vitralii care reflectă tămăduirile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, minuni ale sfinților pentru vindecarea celor bolnavi, așezăminte social-filantropice și medicale din trecut și prezentul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, va fi prezentat un raport sinteză privind activitățile eparhiilor consacrate anului omagial 2012.

Manifestările organizate în Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor vor fi mediatizate de către Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica, Biroul de Presă), mass-media bisericească eparhială și presa laică.

Ca parte a programului-cadru național bisericesc, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat elaborarea și publicarea de către Patriarhia Română a unui volum „Asistența social-filantropică și medicală din Biserica Ortodoxă Română în trecut și prezent”, precum și a unui album intitulat „Sfântul Maslu și îngrijirea bolnavilor”, însoțit de un DVD.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…