„2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești”, în ședințele preoțești din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În mai multe protopopiate din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au avut loc ieri, 18 mai, întruniri ale preoților. Pe lângă temele propriu-zise, au mai fost discutate și alte probleme administrative care țin de activitatea pastoral-misionară a preoților.

La sediul Protopopiatului Suceava 1 a avut loc, ieri, conferința semestrială cu preoții, prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Tema întrunirii, ‘2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești’, a fost prezentată de pr. Gheorghe Husarciuc de la parohia ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Burdujeni din Suceava. ‘Lucrarea a fost temeinic elaborată, părintele este bine pregătit, are doctorat în Teologie. Au fost mai multe luări de cuvânt ale preoților care s-au străduit să aprofundeze problemele care s-au ridicat în cadrul referatului. În final, Înaltpreasfințitul Pimen a ținut un cuvânt de mare folos, mai ales prin sfaturile pe care ni le-a dat cu privire la importanța pe care o are Crezul în apărarea dreptei credințe’, a declarat pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Ieri a avut loc întrunirea preoților din Protopopiatul Darabani. Referatul cu tema ‘125 de ani de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române’ a fost prezentat de pr. Claudiu Vreme de la parohia Oroftiana de Sus. ‘Am adus la cunoștință preoților normele metodologice pentru organizarea și conducerea evidenței contabile, registrele și formularele de arhivă și bibliotecă primite de la Centrul eparhial Iași. Am făcut programarea Cercurilor pastoral-misionare pentru luna iunie. De asemenea, am adus în discuție și proiectul ‘Alege Școala!’și felul cum se desfășoară acesta la parohiile din Protopopiatul Darabani’, a menționat pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

‘Despre Crezul Ortodox’, la Roznov

Preoții din Protopopiatul Roznov s-au reunit în ședință lunară. Părintele Constantin Lupu de la parohia Săvinești 1 a prezentat în Power Point tema ‘Despre Crezul Ortodox’. ‘Au fost prezentate probleme de interes general, printre care continuarea obținerii titlului de proprietate pentru biserici și alte clădiri, probleme de interes social-filantropic, continuarea activității la cantina socială a protopopiatului și activități ale Cercurilor pastoral-misionare din cele șase Cercuri din cuprinsul protopopiatului’, a afirmat pr. Vasile Țoc, protoiereul Protopopiatului Roznov.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, la sediul Protopopiatului Bârlad a avut loc, ieri, ședința lunară cu preoții. Tema ‘Hramul bisericii, pregătire, desfășurare și foloase’ a fost prezentată de pr. Daniel Agape de la parohia Drujești. ‘Hramul unei biserici este sărbătoarea la care trebuie să participe toți credincioșii dintr-o parohie. S-a pus în evidență rolul Consiliului și Comitetului parohial și al întregii comunități. În continuare au avut loc discuții pe marginea problemelor pastoral-administrative pe care preoții le întâmpină în parohii’, a remarcat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.

Comentarii Facebook


Știri recente