2007 – anul evenimentelor religioase dedicate urcarii pe tron a Sf. Voievod Stefan cel Mare

In anul 2007 vor avea loc mai multe manifestari religioase dedicate implinirii a 550 de ani de la urcarea pe tron a Sf. Voievod Stefan cel Mare. Seria manifestarilor religioase incepe astazi, 10 ianuarie 2007, cand se implinesc 532 de ani de la batalia de la Podu Inalt. Evenimentul avea loc la 10 ianuarie 1475, cand ostenii condusi de catre Sf. Voievod Stefan cel Mare au obtinut una dintre cele mai stralucite victorii impotriva turcilor condusi de Soliman Pasa. Tot in acest an, pe 12 aprilie, se implinesc 550 de ani de la urcarea pe tron a Sf. Voievod Stefan cel Mare. Momentul va fi marcat atat la Manastirea Putna, cat si in localitatea Doljesti, judetul Neamt. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staret al Manastirii Putna si exarh al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor: ‘Vom savarsi la manastirea noastra o slujba de pomenire si de aducere aminte a urcarii pe tron a slavitului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, si poate ne vom deplasa si la Doljesti, langa targul Romanului, unde vom ridica o troita, o Cruce, la biserica satului, ca sa ne aducem aminte de momentul acesta deosebit din viata Sf. Stefan’.

Parintele Melchisedec Velnic ne-a mentionat si alte manifestari ce vor fi organizate in cursul acestui an cu prilejul implinirii a 550 de ani de la urcarea pe tron a Sf. Voievod Stefan cel Mare: ‘In 2 iulie, cand este ziua de pomenire a slavitului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, ne vom aduna si mai multi la mormantul marelui Stefan ca sa-i aducem un omagiu deosebit, o slujba deosebita de pomenire. Poate vom organiza chiar si un pelerinaj, asa cum a fost si in 2004, cand s-au implinit 500 de ani de la moartea slavitului Voievod. In luna lui septembrie, Putna va organiza un simpozion, incepand cu 3 septembrie, deoarece si aceasta data are o importanta in istoria manastirii noastre, in sensul ca in aceasta zi, Stefan, la 1470, a sfintit Putna’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…