200 de colindatori vor vesti in aceasta seara la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi sarbatoarea Nasterii Domnului

In cadrul concertului de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei vor interpreta astazi, de la ora 18.00, urmatoarele coruri iesene: Corul ‘Altarul’ al Catedralei mitropolitane, Corul ‘Anghelos’ al Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’, Corul ‘Ihos’ al Liceului de Arta ‘Octav Bancila’, Corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane, Corul ‘Theologus’ al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ si Corul ‘Apostolii’ al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II. Concertul va fi deschis de corul ‘Altarul’ condus de parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, care ne-a spus ca noul loc de desfasurare al concertului este mai potrivit decat Catedrala mitropolitana: ‘Lumea era obisnuita ca sa vina in Catedrala mitropolitana, insa IPS Daniel a analizat foarte bine acest lucru si a constatat ca lumea este neincapatoare in catedrala, mai ales in ultimii ani si, de aceea, ne bucuram ca avem un spatiu frumos la ‘Providenta’, un loc unde lumea se poate desfasura mult mai bine, o scena, pentru ca multi dintre oameni, chiar fii duhovnicesti, imi spuneau ca nu este potrivit ca spectacolul sa fie in biserica, chiar daca erau colinde. Este un loc foarte potrivit pe scena din sala mare a centrului Providenta’.

Corul ‘Anghelos’ al Manastirii ‘Trei Ierarhi’ este condus de parintele arhimandrit Clement Haralam, exarh administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staretul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’. Parintele arhimandrit Clement Haralam ne-a vorbit despre corul ‘Anghelos’ si despre semnificatiile concertului de colinde din aceasta seara: ‘In afara de bucuria vestirii Nasterii Mantuitorului Hristos, este un moment de bucurie pentru toate corurile care se reunesc la acest concert, 200 de colindatori, si acesta este o mare bucurie pentru ca, desi, nu este o competitie, totusi este o intrecere. Fiecare cor si fiecare dirijor vrea ca sa cante cat mai frumos, sa exprime cat mai bine mesajul Nasterii Mantuitorului Hristos prin cantarea care este colinda. Corul Anghelos a fost ca o reactie a studentilor si a elevilor de la Teologie si de la Seminarul ‘Sf. Vasile cel Mare’, la ceea ce faceu monahii ieseni. Deci, anul acesta, corul Anghelos implineste 10 ani de activitate. Este un moment festiv, frumos si de bucurie, in acelasi timp, si ei sunt bucurosi, mai ales ca anul acesta corul se reinnoieste, aproape in totalitate, pentru ca ceilalti membri vechi fac alte activitati, unii dintre ei s-au casatorit, dirijorul a devenit profesor la Seminarul ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi, un alt membru al corului este cantaret la Biserica ‘Sf. Sava’, deci corul Anghelos a primit noi membri’.

Parintele lector dr. Alexandrel Barnea este dirijorul corului ‘Theologus’ al Facultatii de Teologie ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ care, de asemenea, va sustine in aceasta seara un program de colinde la Centrul de Conferinte ‘Providenta’. Parintele lector dr. Alexandrel Barnea ne-a vorbit despre responasbilitatea si despre emotiile pe care le au membrii corului inainte sau in timpul unui concert: ‘Este bucuria de a oferi altora bucurie celor care ne asculta sa fie o clipa fericiti, pentru ca asta ne dorim. Noi trebuie sa ne comportam in asa fel incat cel care sta pe scaun si ne asculta sa nu simta ca unul din coristi, doi, trei sau aproape toti are un necaz acasa, sau este bolnav, nu se simte bine. Nu stim daca reusim sau nu, pentru ca noi nu suntem o formatie profesionista, dar noi le cantam celor care ne asculta cu sufletul si cu inima. Asta o putem vedea in felul cum reactioneaza cei care ne asculta, putem vedea din aplauze, dar de cele mai multe ori dirijorul poate sti ce se intampla in sala privind in ochii coristilor. Ei nu au voie sa priveasca in sala, dar cate unul-doi mai scapa, si atunci iti dai seama din licarirea ochilor daca celor din sala le-a placut sau nu’.

Corul ‘Apostolii’ al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II participa pentru prima data in acest an la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dirijorul corului, parintele Mircea Stoleriu, parohul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Iasi – Galata, ne-a spus ce inseamna pentru preotii din corul ‘Apostolii’ participarea la concertul de colinde din acest an: ‘Este o participare plina de bucurie la vestirea acestei mari sarbatori care, iata, deja se aproprie. Corul este format din preotii celor doua protopopiate, cei care au fost alesi numara aproximativ 40 de preoti si au facut pregatiri cu mare dragoste si cu multa intensitate pentru acest concert, pe care il asteptam. Iasul, avand doua protopopiate, s-a hotarat acest cor care sa fie format din preotii celor doua protopopiate. Preotii participa cu bucurie si simt ca face parte din viata Bisericii toata aceasta activitate, aceasta fiind o activitate misionara’.

La ce sa ne asteptam de la concertul de colinde al Mitropliei Moldovei si Bucovinei din aceasta seara ne-a spus parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘In primul rand, asteptam de la parintii slujitori care fac parte din cor si de la tinerii nostri, sa arate ca valoarea psaltica a cantarilor de Craciun si a colindelor este stramoseasca si trebuie transmisa mai departe celor care sunt doritori sa invete. Apoi, asteptam ca cei care sunt prezenti si ne vor auzi, fie ca sunt in sala de concert sau ca ne asculta la Radio Trinitas, sa simta bucuria Nasterii Domnului, sa primeasca pe Mantuitorul Hristos in inima lor, pentru ca orice colinda este cea care face ca Pruncul nou-nascut sa Se nasca si in sufletele noastre’.

Reamintim celor care vor sa participe la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ca acesta va debuta la ora 18.00, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi. Sala in care se va desfasura concertul are o capacitate de 1000 de locuri, iar intrarea este libera. Cei care nu pot fi prezenti la eveniment, pot asculta concertul de colinde, in direct, la Radio Trinitas.

Comentarii Facebook


Știri recente