200 de ani de la temeluirea bisericii din Birchiș, Protopopiatul Lipova

Cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, biserica din Parohia Birchiș, Protopopiatul Lipova, aflată sub ocrotirea acesteia, a împlinit 200 de ani de la temeluire, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Răstimpul scurs i-a adus restaurări periodice, una capitală fiind în ultimii ani încununată cu pictură nouă, iconostasul păstrându-se întocmai ca la început. Pe lângă înzestrarea obișnuită și acomodată cerințelor actuale, s-a adăugat în întregime mobilier nou. Astfel, la bicentenarul ei, se prezintă și cu o cronică de laudă, în ea intrând și existența unui sediu protopopesc al eparhiei și fiii de seamă ai locului. De aceea și hramul din acest an a fost întâmpinat duminică, 4 septembrie, ca zi a localității în care să se regăsească toți fiii unei vetre de înaltă trăire națională și ortodoxă.

Un sobor de preoți având în frunte pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit slujba binecuvântării, urmată de cea a Sfintei Liturghii, în cadrul căreia Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, cea a tânărului bogat, în sensul reînnoirii și întăririi vieții spirituale prin permanenta năzuință spre dobândirea valorilor veșnice. Părintele Eugen Budiul, parohul bisericii, a fost hirotesit iconom, iar autorităților locale și tuturor celor prezenți li s-au adresat cuvenitele mulțumiri pentru sprijinul permanent în acoperirea nevoilor legate de lucrări. S-a săvârșit, totodată, și slujba de binecuvântare a cabinetului medical individual din comună.

După masa tradițională, a avut loc, în centrul localității, Sărbătoarea populară a cântului, portului și creațiilor locale. La parohia învecinată, Bacău de Mijloc, Înalt Preasfinția Sa a făcut un popas întreținându-se cu preotul și membrii organismelor parohiale, cu privire la desfășurarea lucrărilor de renovare și pictare a bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente