20 de ani de la reînființarea Facultății de Arte și Design din Timișoara

În data de 14 decembrie a avut loc aniversarea a 20 de ani de la reînființarea Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Evenimentul a avut loc la sediul Facultății de Arte și Design. Din partea Mitropoliei Banatului a fost prezent Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Momentul festiv a fost deschis de către profesorul univ. Ioan Talpoș, rectorul Universității de Vest din Timișoara, care a arătat că ‘Facultatea de Arte și Design a fost și este un edificiu material și mai ales spiritual, cu valoare de referință pentru orientarea academică a Universității de Vest din Timișoara și pentru orizontul național și regional al așezămintelor universitare. Azi, sărbătorim o cifră rotundă, 20 de ani de la reînființarea Facultății de Arte și Design. Privind spre trecut, cu certitudinea prezentului și atenți la proiectele de viitor, dorim ‘Ad maiorem gloriam’ Facultății de Arte și Design din Timișoara’.

În continuare, profesoara univ. Adriana Lucaciu, decanul Facultății de Arte și Design, a subliniat nivelul înalt al instituției, care se ridică la standardele facultăților de profil din Uniunea Europeană. ‘Facultatea de Arte și Design reprezintă astăzi cel mai important pivot al dinamicii educației, creației și cercetării câmpului artistic din partea de vest a țării, prin strategia proprie de dezvoltare ce vizează o curriculă actualizată constant, consonantă cu universitățile spațiului european. Prin natura și amploarea proiectelor realizate, Facultatea de Arte și Design a devenit un important lăcaș cultural, ce polarizează o bună parte din evenimentele artelor vizuale timișorene. Manifestările culturale organizate de facultatea noastră fiind în egală măsură un act de afirmare profesională, dar și o oglindă a demersului educativ’, a precizat prof. Adriana Lucaciu.

De asemenea, prof. univ. Dumitru Șerban a subliniat că învățământul clădit pe domeniile artistice va fi certitudinea angajării responsabile în cultura regională. ‘Există acte de voință care clădesc punți, iar altele, ce ridică ziduri. Un act de voință, pentru susținerea evoluției firești a unei școli de artă în Timișoara, clădește o punte între mediul cultural european, cel românesc și cel al ariilor de proxim interes european’, a arătat prof. Dumitru Șerban.

În cadrul momentului festiv, prof. univ. Ileana Pintilie a prezentat istoricul Facultății de Arte și Design.

Diplome, distincții, expoziții și concert de muzică pentru momentul aniversar

Au fost decernate diplome și distincții atât din partea rectoratului Universității de Vest Timișoara, cât și din partea decanatului Facultății de Arte și Design celor care prin activitatea profesorală, dar și artistică au contribuit la dezvoltarea și îmbunătățirea învățământului artistic superior în partea de vest a țării. A urmat un moment muzical susținut de grupul ‘Incanto Quartetto’ al Operei Naționale Române din Timișoara. În după-amiaza zilei aniversare au avut loc trei vernisaje la galeriile ‘Timco’, ‘Pygmalion’ și ‘Mansarda’, unde au expus absolvenții Facultății de Arte și Design. Expozițiile vor fi deschise în perioada 14 decembrie 2010-10 ianuarie 2011. Pentru evenimentul aniversar au fost realizate o serie de proiecții și prezentări de modă.

Comentarii Facebook


Știri recente