2 noi canonizari de Sfinti in Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au aprobat ieri propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de a trece in randul Sfintilor pe Mitropolitul Dosoftei al Moldovei si pe Prea Cuviosul Onufrie de la Sihastria Voronei.

Proclamarea solemna a canonizarii Prea Cuviosului Onufrie de la Vorona se va face in zilele de 8 – 9 septembrie 2005 la Manastirea Vorona.

Proclamarea solemna a canonizarii Mitropolitului Dosoftei al Moldovei se va face pe data de 14 octombrie 2005 la Iasi, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, cand vor fi aduse si moastele Sfantului Apostol Pavel care se pastreaza in orasul Veria din Grecia.

Motivele pentru care Mitropolitul Dosoftei al Moldovei a fost canonizat sunt numeroase, insa Parintele Conferentiar Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi ne-a aminitit cateva dintre ele: ‘Biserica a avut in vedere dimensiunea spirituala, teologica acestei mari personalitati de la sfarsitul veacului al XVII-lea. Motivele care au condus la canonizarea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei au fost mai multe, insa mentionam doar cateva. In primul rand, Mitropolitul Dosoftei al Moldovei a fost un mare iubitor si cunoscator al Sfintei Scripturi. In al doilea rand, a fost un mare iubitor si cunoscator al Sfintilor Parinti; in perioada 1682-1686 a tiparit Viata si petrecerea Sfintilor, in 4 volume. In al trreilea rand, a fost un slujitor devotat si un mare iubitor al Sfintei Liturghii si al Epiclezei, in special; este primul ierarh care a tradus pentru prima oara Sfanta Liturghie, in 1679, la Iasi. In al patrulea rand, a fost un aparator si fidel traitor al dreptei credintei.’

Prea Cuviosul Onufrie de la Sihastria Voronei a fost contemporan, ucenic, apoi si sfatuitor al Sfantului Paisie de la Neamt si un mare vietuitor in duhul rugaciunii isihaste. Prea Cuviosul Onufrie era rus de origine si avea o pozitie sociala inalta in societatea rusa a anului 1749, cand era guvernator al unei provincii. Dupa acest an, a venit in Moldova si a sihastrit in Codrii Voronei timp de 25 de ani. Parintele Nicolae Dascalu – Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor ne-a spus prin ce s-a remarcat Prea Cuviosul Onufrie de la Sihastria Voronei: ‘Sfantul Cuvios Onufrie de la Sihastria Voronei a luminat cu duhovnicia sa si nevointele sale tinutul Botosanilor. De cand a venit pe pamant romanesc, el s-a invrednicit in aspre nevointe acolo, la Sihastria Voronei. Sfarsitul sau este minunat pentru ca el a trimis un gand unui preot ca sa vina sa-l impartaseasca, iar Sfintele sale Moaste au fost izvor de binecuvantare la jumatatea secolului al XIX-lea cand a produs vindecari minunate in popor. De aceea, oamenii l-au cinstit ca sfant. Pana astazi, exista o evlavie populara deosebita pentru Cuviosul Onufrie de la Sihastria Voronei care s-a retras din lume, s-a rugat pentru lume si se roaga in continuare, in Imparatia lui Dumnezeu, aducand bucuria si binecuvantarea lui Dumnezeu asupra binecredinciosilor crestini.’

Comentarii Facebook


Știri recente