2 biserici din Iasi isi praznuiesc astazi pe sfantul ocrotitor: Sfantul Ierarh Vasile cel Mare.

Biserica ‘Sfantul Vasile cel Mare’ – Nicolina isi serbeaza astazi hramul. Biserica a fost ctitorita cu cheltuiala ieromonahului Vartolomei in anul 1813, luand locul unei vechi bisericute din lemn din secolul al XIII-lea cu hramul ‘Izvorul Tamaduirii’, care era folosita ca paraclis pentru Cimitirul ‘Sfantul Vasile cel Mare’ din imediata apropiere. Pentru constructia bisericii s-a folosit si piatra provenind de la prima biserica a Manastirii Galata, numita ‘Galata din vale’, care a fost daramata datorita alunecarilor de teren. Initial, biserica a fost imprejmuita cu un zid de piatra, avand pe partea interioara chiliile maicutelor de la Manastirea Galata. In anul 1889, biserica a fost pictata, prin stradania Preotului Vasile Hanganu si cu cheltuiala enoriasilor. Pictura bisericii a fost renovata prin anii 1935-1940.

In ultimul deceniu, biserica a fost renovata, iar pictura a fost curatita si repusa in valoare. Biserica pastreaza iconostasul original, precum si multe alte obiecte de cult din secolul al XIX-lea. Adiacente corpului principal al bisericii, de ambele laturi, s-au zidit o capela mortuara si o casa de praznuire.

Si Biserica ‘Sfantul Vasile cel Mare’ – Tatarasi isi praznuieste astazi pe patronul acestui sfant locas de inchinare. Din pomelnicul ctitorilor aflam pe Vasile si Elena drept intemeietori ai acestui sfant locas de inchinare, zidit pe la anul 1760. In secolul al XIX-lea, biserica a apartinut breslei pescarilor, iar in prezent este biserica de enorie. Pictura interioara, in ulei, a fost realizata in anul 1937 de catre zugravul iesean Raicu, urmand traditia iconografica moldoveneasca. Dintre obiectele de cult si cartile vechi din patrimoniul bisericii se remarca un exemplar al Cazaniei lui Varlaam din anul 1643, care are mai multe insemnari. In anul 1970 s-a pictat interiorul bisericii in tehnica fresco, iar in ultimii ani s-au facut lucrari de consolidare si renovare a bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente