19 noiembrie 2006 – Conferinta Episcopilor Ortodocsi Canonici din America

‘De aceea si noi, avand imprejurul nostru atata nor de marturii, sa lepadam orice povara si pacatul ce grabnic ne impresoara si sa alergam cu staruinta in lupta care ne sta inainte’ (Evrei 12, 1).

Clerului, cinului monahal si credinciosilor sfintelor Biserici Ortodoxe din America

Iubitii nostri intru Domnul,

In fiecare zi se produce o minune prin harul Domnului nostru Iisus Hristos si in numele credintei noastre ortodoxe. Dragostea lui Hristos este dovedita in fiecare zi in Orientul Mijlociu, Estul Europei, Africa, Asia de Sud si America de Nord, prin oferirea de hrana, adapost si medicamente celor ce sufera in urma catastrofelor naturale, informeaza romarch.org. In fiecare zi, acolo unde candva era ura si razboi, acum se repara case, copiii sunt educati, barbati si femei redobandesc mijloacele de existenta. In fiecare zi fermieri saraci primesc unelte pentru a lucra pamantul si copii sunt salvati de boli ca HIV sau SIDA.

Datorita dorintei comune a ierarhilor din SCOBA, Organizatia internationala de caritate crestina ortodoxa (IOCC) a fost imputernicita sa raspunda chemarii Domnului „de a sluji celor ce sunt in suferinta si nevoi in intreaga lume, impartind cu ei darurile lui Dumnezeu de hrana, adapost, mijloace de supravietuire economica si speranta.” De la infiintare, in anul 1992, IOCC a oferit peste 226 milione dolari reprezentand bunuri de ajutor imediat si programe de dezvoltare in peste 30 de tari din partea credinciosilor ortodocsi de pe acest continent.

In Rusia, Romania, Georgia si fosta Iugoslavie, IOCC ofera imprumuturi pentru mici intreprinderi, tractoare si seminte pentru agricultori, si ajuta comunitatile sa porneasca proiecte de constructie prin organizatiile locale. In Tara Sfanta, Liban, Irak, Iordania si Etiopia, IOCC continua sa ofere cursuri pentru diferite meserii, sa creeze posturi, sa construiasca si sa repare scoli, sa ofere programe pentru hranirea copiilor si educarea lor, prevenirea si educarea privind bolile HIV si SIDA. In urma dezastrelor provocate de Tsunami in 2004 si uraganele din SUA in 2005, IOCC a oferit milione de dolari constand in ajutor de urgenta, reconstruirea de case, asistenta post trauma, programe de alimentatie si redobandire a mijloacelor de existenta.

Dar, IOCC poate continua aceasta misiune doar atat timp cat credinciosii parohiilor noastre aud cuvintele „credinta fara fapte este moarta”. De aceea am ales aceasta Duminica inainte de Thanksgiving ca si Duminica IOCC. In timp ce multumim Domnului in aceasta frumoasa sarbatoare de Thanksgiving pentru bunatatile cu care ne-a binecuvantat in mod atat de bogat, indemnam credinciosii sa sacrifice si sa daruiasca fratilor si surorilor noastre care sufera si sunt in nevoi, aici si peste hotare.

In fiecare zi, timp de aproape cinsprezece ani, IOCC a continuat lupta cu multa staruinta, hranind pe cei flamanzi, cercetandu-i pe bolnavi, imbracandu-i pe cei goi, si daruind speranta celor deznadajduiti. Ca si indrumatori spirituali, va indemnam sa va aratati credinta cea trainica si sa sprijiniti aceasta lucrare. Dumnezeu insusi a randuit aceasta lupta pentru noi. Va indemnam sa indepartati orice obstacol care v-ar impiedica sa transmite-ti dragostea lui Dumnezeu si lumina Lui unei lumi care este adesea in intuneric si lipsita de speranta.

Va indemnam sa faceti acestea si sa ducem impreuna mai departe aceasta lupta cu ochii atintiti la Iisus, autorul si desavarsitorul credintei noastre.

† Arhiepiscop DEMETRIOS, presedinte, Arhiepiscopia Ortodoxa Greaca din America

† Mitropolit PHILIP, vicepresedinte, Arhiepiscopia Antiohiana Crestin Ortodoxa din America de Nord

† Mitropolit CHRISTOPHER, secretar, Biserica Ortodoxa Sarba din SUA si Canada

† Mitropolit NICHOLAS de Amissos, Episcopia Americana Carpato-Ruseasca din SUA

† Mitropolit HERMAN, Biserica Ortodoxa in America

† Arhiepiscop NICOLAE, Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada

† Mitropolit JOSEPH, Biserica Ortodoxa Rasariteana Bulgara

† Mitropolit CONSTANTIN, Biserica Ortodoxa Ucrainiana in SUA

† Episcop ILIA de Philomelion, Episcopia Ortodoxa Albaneza din America

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…