188 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei

Astăzi, 15 iulie, s-au împlinit 188 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei. Născut la 15 iulie 1820, în Răzălăi-Soroca, într-o familie de preot, marele ierarh a intrat în monahism la doar 15 ani, activând în decursul a aproape patru decenii ca egumen la mai multe mănăstiri și profesor de religie.

La 18 ianuarie 1873 Iosif Naniescu este hirotonit episcop la Argeș, trei ani mai târziu fiind întronizat în scaunul de mitropolit al Moldovei. Este ctitorul Catedralei Mitropolitane din Iași și primul ierarh român care a introdus corul mixt în biserică.

Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, a desfășurat o apreciabilă operă filantropică și culturală, demn de remarcat fiind faptul că a dăruit Academiei Române biblioteca sa compusă din peste 10.000 de cărți și 300 de tipărituri vechi românești.

Vrednicului de pomenire Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, a trecut la cele veșnice la 26 ianuarie 1902 și este inmormantat în partea de sud a Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente