188 ani de la nașterea Episcopului Melchisedec Ștefănescu

La 15 februarie, în urmă cu 188 de ani, se năștea ierarhul cărturar al Bisericii Ortodoxe Române, Melchisedec Ștefănescu. Originar din localitatea Gârcina, județul Neamț, viitorul ierarh a fost profesor la Seminariile din Iași și Huși. Ulterior, a fost numit episcop al Dunării de Jos, între anii 1865-1879, după care, din anul 1879 și până la moarte, a păstorit Eparhia Romanului.

„Spunea Episcopul Romanul Lucian Triteanu faptul că Episcopul Melchisedec Ștefănescu s-a născut prea devreme pentru timpul său, ceea ce însemnează că a fost paradigmatic pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română poate din toate timpurile ei. El a marcat timpul său ca nimeni altul și aceasta se vede în realizările sale pe multiple planuri pentru faptul că personalitatea sa nu este legată doar de Biserică, de organizarea Episcopiei, actualmente Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, ci este legată de viața întregii Biserici”, a spus Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după cum ne informează TRINITAS TV.

Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost un susținător al Unirii Principatelor, precum și al recunoașterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de către Patriarhia Ecumenică.

Bogatele sale cunoștințe teologice, istorice, didactice, literare și filologice au contribuit la alegerea sa ca membru activ al Academiei Române.

Înainte de trecerea sa la cele veșnice la 16 mai 1892, Episcopul Melchisedec Ștefănescu a creat prin testament o fundație prin care să se acorde tinerilor burse de studii la Academia Duhovnicească din Kiev. Biblioteca și colecția sa numismatică au fost donate fondului Academiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente