186 de ani de la nasterea IPS Iosif Naniescu, fost mitropolit al Moldovei si Sucevei

Mitropolitul Iosif Naniescu s-a nascut la 27 iulie 1820, in Razalai-Soroca. In 1835 a fost calugarit si hirotonit ierodiacon de Kesarie al Buzaului. Catava repere biografice ale IPS Iosif Naniescu ne-au fost oferite de catre pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Mitropolitul Iosif al II-lea Naniescu a fost unul dintre cei mai mari mitropoliti pe care i-a avut Mitropolia Moldovei in decursul existentei ei multiseculare. S-a nascut intr-o familie de preot, a urmat Seminarul la Buzau, parinte duhovnicesc fiindu-i episcopul Kesarie al Buzaului, care il va si calugari, dandu-i numele de Iosif, dupa numele parintelui sau duhovnicesc. Dupa absolvirea Seminarului a continuat la Bucuresti, a fost staret la mai multe manastiri, a functionat ca profesor la mai multe scoli din Bucuresti, dupa care, in anul 1873, a fost numit episcop de Arges, iar intre anii 1875-1902 a pastorit cu multa vrednicie si cu realizari bogate Mitropolia Moldovei si Sucevei. S-a mutat la viata vesnica la 26 ianuarie 1902’.

Perioada de pastorire a IPS Iosif Naniescu a cuprins si vremea razboiului de independenta din 1877. Despre implicarea si sprijinul oferit de catre marele ierarh in lupta pentru neatarnarea tarii ne-a vorbit pr. conf. dr. Ion Vicovan: ‘As aminti cateva dintre importantele sale realizari. In primul rand, in momentul in care a venit la Iasi s-a implicat in mod activ in timpul razboiului de independenta purtat de tara noastra in anul 1877, in urma caruia si-a dobandit si independenta. In acest sens, pe de o parte a initiat slujbe speciale pentru ajutorarea soldatilor romani aflati pe front, pe de alta parte a mobilizat si a trimis pe front calugari si calugarite, ajutand in chip duhovnicesc, dar si social pe soldatii romani aflati in lupta pentru independenta Romaniei, dupa cum pentru intreaga eparhie a initiat colecte speciale constand din bani, alimente si imbracaminte pentru militari, pentru soldati, dar si pentru ajutorarea familiilor ramase acasa fara ajutor ale soldatilor’.

De asemenea, una dintre cele mai mari realizari ale IPS Iosif Naniescu a fost finalizarea lucrarilor de construire a Catedralei mitropolitane din Iasi. Despre aceasta ne-a vorbit tot pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Cea mai importanta realizare a sa o reprezinta finalizarea lucrarilor Catedralei mitropolitane din Iasi. El a fost martorul ocular al punerii pietrei fundamentale in anul 1833. Din pacate, mitropolitul Veniamin a fost silit sa se retraga din scaun, in anul 1842, iar lucrarile Catedralei, in lipsa sa, nu numai ca au stagnat, ci din cauza unui cutremur si cupola Catedralei se surpase. Venind, a gasit Catedrala in ruina si a facut toate demersurile posibile pentru reinceperea lucrarilor, incat in anul 1886, cu sprijinul regelui Carol I si cu sprijinul unui coleg de-al sau ajuns intre timp ministrul Cultelor, Vasile Boierescu, a reusit sa refaca aceasta Catedrala mitropolitana, iar contemporanii au afirmat ca ceea ce nu au putut sa faca inaintea lui cei care aveau bani multi, a reusit el sa faca cu sufletul sau mare’.

Comentarii Facebook


Știri recente