180 de ani de la sfințirea Bisericii Înălțarea Sfintei Cruci din Odobești

Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din centrul orașului Odobești, din județul Vrancea, a împlinit anul acesta 180 de ani de când a fost zidită și târnosită. Martor tăcut al istoriei zbuciumate a acestei mici urbe, lăcașul de rugăciune mai este cunoscut ca și catedrala orașului Odobești.

Arhitectura lăcașului de rugăciune, care împrumută elemente din stilul moldovenesc, dar și din stilul muntean, arată că despre Odobești nu se poate spune că face parte nici din Moldova, nici din Muntenia. Istoria acestei mici urbe amintește că Ștefan cel Mare a cucerit orașul și l-a inclus în granițele statului său, iar de atunci a fost disputat permanent între domnitorii Țării Românești și ai Moldovei. În secolul al XIX-lea, când a fost construită Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’, Odobeștiul era un oraș cosmopolit, în care conviețuiau români, evrei, greci și ucraineni. Zona viticolă excelentă a contribuit la dezvoltarea economică a acestui oraș. Vinurile care erau obținute la Odobești erau cunoscute de la Viena până la Moscova. În anul 1832, când Principatele Române erau organizate după principiile statului modern de generalul rus Pavel Kiseleff, în această mică localitate, prin strădania credincioșilor, se înălța un nou lăcaș de rugăciune închinat praznicului Înălțării Sfintei Cruci. Pisania bisericii spune că a fost construită de meșterul Șerban Guranda și pomenește numele mai multor preoți: Vasile Faur, primul slujitor al lăcașului, Toader Piciorgros, Ștefan Faur, Ioan Nor, Ion Cotingă, Dumitru Săpunaru. În timpul Primului Război Mondial, deși linia frontului a trecut prin acest oraș, biserica nu a suferit stricăciuni. Cutremurul din 1940 a afectat structura de rezistență a bisericii, dar după război au fost făcute reparații. În anii 1952-1955, biserica a fost împodobită cu pictură în frescă de pictorul Gheorghe Vânătoru și prin strădania preotului Constantin Dumitru, care a slujit la acest altar din anul 1928 până în 1981. În Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’, din anul 1981 slujește părintele Ștefan Maftei, care este și protopop de Odobești.

Între anii 1992-1999, lăcașul de rugăciune a fost consolidat și restaurat. Tot în această perioadă a fost refăcută și clopotnița, care adăpostește patru clopote de patrimoniu. Tot atunci au fost făcute și cercetări de arheologul Aurel Nicolae, care a adus la lumină fundațiile unei biserici mult mai vechi. Conform unei inscripții a preotului Toma, în chirilică, pe paginile unei Evanghelii vechi din patrimoniul bisericii, s-a stabilit că în anul 1759 a existat în acest loc o biserică de lemn.

Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ are și o casă praznicală cu bucătărie, o cămară și o sală de mese, unde de două ori pe săptămână 30 de persoane primesc o masă caldă. Cu ocazia marilor sărbători, aici au loc agape frățești unde participă peste 100 de persoane.

În Duminica a III-a a Postului Mare, au fost aniversați 180 de ani de la sfințirea Bisericii ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Odobești. Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul acestei comunități și a săvârșit Sfânta Liturghie.

‘Cu această ocazie, putem spune că s-au împărtășit din roadele rugăciunii toți cei care – peste timp – au contribuit la ridicarea și dăinuirea acestui sfânt lăcaș: ctitori, slujitori, ostenitori și închinători, iar prezența Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie aici, în acest an aniversar pentru parohia noastră, reprezintă încă o dovadă că Biserica nu-i uită niciodată pe cei care jertfesc și se jertfesc pentru dăinuirea ei’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele paroh Ștefan Maftei.

Comentarii Facebook


Știri recente