18 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Dumitru Stăniloae

Se împlinesc astăzi, 5 octombrie 2011, 18 ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Dumitru Stăniloae. Considerat unul din cei mai importanți teologi ai secolului XX, Părintele s-a născut la data de 16 noiembrie 1903, în localitatea Vlădeni, din județul Brașov.

„Am fost copleșit de simplitatea Părintelui Stăniloae. În preajma Părintelui simțeai acea pace, acea liniște și nicidecum nu simțeai că cineva te privește de sus sau să fi simțit vreodată vreun complex în fața acestui mare Părinte al Bisericii, ci dimpotrivă, bunătatea, căldura glasului său, chipul luminos, chipul senin al Părintelui îți inspira acea încredere și îți dădea acest simțământ că te afli în preajma unui Sfânt Părinte al Bisericii”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Gheorghe Holbea de la Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Opera scrisă a celui numit și „teologul dragostei creștine” este impresionantă, cuprinzând 90 de cărți, 275 de articole teologice, 475 de articole de ziar și alte numeroase traduceri, recenzii și interviuri. Din anul 1946 Părintele Dumitru Stăniloae a tradus din scrierile Sfinților Părinți, punând bazele unei literaturi filocalice în limba română.

„Traducerea ‘Filocaliei’ și celelalte traduceri din Colecția ‘Părinți și Scriitori Bisericești’ sunt cele care dau Părintelui Dumitru Stăniloae această perspectivă patristică a operei sale. Fiecare traducere din Sfinții Părinți a prilejuit Părintelui Dumitru Stăniloae o nouă regândire a Teologiei, a gândirii Părinților Răsăriteni și acest lucru este evident în notele de subsol de la ‘Filocalie’ și în toate comentariile Părintelui”, a mai adăugat Pr. Cons. Gheorghe Holbea.

În anul 1990 Părintele Dumitru Stăniloae devine membru corespondent al Academiei Române, iar din 1991 membru de onoare al aceleași prestigioase instituții. A trecut la cele veșnice la data de 5 octombrie 1993, fiind înmormântat la Mănăstirea Cernica.

Slujba Parastasului pentru Părintelui Dumitru Stăniloae va avea loc sâmbătă, 8 octombrie, la Mănăstirea Cernica.

Comentarii Facebook


Știri recente