Astazi, 6 februarie 2008, se implinesc 173 de ani de la nasterea viitorului episcop de Ramnic, Ghenadie Enaceanu. PS Ghenadie Enaceanu s-a nascut la 6 februarie 1835, in Iasi. A urmat scoala nationala de la ‘Trei Ierarhi’ din Iasi, apoi Seminarul inferior la Socola, iar in anul 1856 s-a calugarit la Socola sub numele Ghenadie, de unde a fost trimis pentru continuarea studiilor la scoala teologica din Insula Halki, apoi la Academia duhovniceasca din Kiev. A fost profesor suplinitor la Seminarul de la Socola, apoi profesor titular la Seminarul ‘Central’ din Bucuresti pana in 1896, dupa care a devenit profesor si director al noului Seminar ‘Nifon’ din Bucuresti (1873 – 1877). De asemenea, a fost director al Tipografiei Cartilor Bisericesti (1882 – 1886), fiind hirotonit ieromonah si protosinghel (1876), arhimandrit (1881), si numit profesor de Enciclopedia studiilor teologice la noua Facultate de Teologie din Bucuresti (1881 – 1883), iar intre 1894 – 1886 a fost profesor de lstoria Bisericeasca Universala si a romanilor. In 1885 a fost hirotonit arhiereu titular cu numele ‘Craioveanul’, iar la 10 decembrie 1886 a fost ales episcop al Ramnicului. Ca episcop a facut mai multe vizite canonice in eparhie, publicand si interesante note cu caracter istoric despre cele vazute, o buna parte din cartile, manuscrisele si documentele sale ajungand in posesia Bibliotecii Academiei Romane. A publicat manuale didactice, lucrari si studii de istoria Bisericii si artei medievale romanesti, desi unele sunt azi depasite, editand si manuscrise vechi. A trecut la cele vesnice la 14 ianuarie 1898, in Neapole, iar in prezent se gaseste inmormantat la Episcopia Ramnicului.
Pilda fiului risipitor este un simbol al Tainei Spovedaniei: Patriarhul Daniel
„Pilda fiului risipitor, care se întoarce la casa tatălui său după o experienţă dureroasă a înstrăinării de Dumnezeu şi a împătimirii în multe desfătări, este un simbol al Tainei Spovedaniei”, a explicat Patriarhul României în…
Întoarcerea Fiului Risipitor | Judecăm rătăcirea celorlalți şi nu luăm seama la a noastră, spune Pr. Necula
Meditaţia părintelui Constantin Necula pe seama Pildei Fiului Risipitor evidenţiază un aspect întâlnit constant şi în societatea actuală: „atitudinea noastră, des, prea des îngăduită, prin care judecăm rătăcirea celorlalți neluând seama la a noastră”. „Din…
7 cuvinte ale unuia dintre sfinții ocrotitori ai diasporei
Vă prezentăm șapte cuvinte ale Sfântului Ioan Casian, unul dintre ocrotitorii diasporei române: Dacă voim să smulgem din inimile noastre poftele trupeşti, trebuie să plantăm în locul lor imediat plăcerile duhovniceşti, pentru ca sufletul nostru…
Când va avea loc hirotonia celor doi ierarhi aleși
Arhimandriții Nichifor Horia și Nestor Dinculeană vor fi hirotoniți arhierei în data de 7 martie, anunță Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Cei doi au fost aleși în ultima ședință a Sfântului Sinod. Arhim. Nichifor…
Sf. Cuv. Ioan Casian, ocrotitor spiritual pentru doi ierarhi români
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, îşi serbează duminică, 28 februarie 2021, onomastica. Sfântul Cuvios Ioan Casian este ocrotitorul spiritual al celor doi ierarhi.…