17- 19 septembrie, vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Oradiei

În perioada 17-19 septembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat o vizită canonică în Episcopia Oradiei, la invitația Preasfințitului Părinte Sofronie, vizită prilejuită de împlinirea, în 2010, a 90 de ani de la reînființarea acestei eparhii, informează TRINITAS TV. Primirea oficială a Preafericirii Sale a avut loc vineri seara la paraclisul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul eparhial, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru primire: „Vă mulțumim pentru frumoasa primire pe care ne-ați făcut-o, deși a plouat, pentru căldura sufletească cu care ne-ați primit și în mod deosebit mulțumim Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru frumoasele cuvinte pe care ni le-a adresat de bun venit, dar și pentru sistematica și clara prezentare a multor instituții slujitoare ale poporului român prin Biserică”.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a ținut un cuvânt după săvârșirea slujbei de Te-Deum prin care i-a urat bun venit Patriarhului României: „Preafericirea Voastră, bine ați venit la Oradea. Prezența Preafericirii Voastre pe aceste meleaguri binecuvântate înseamnă pentru noi toți izvor de har, de bucurie, de putere duhovnicească. Așa vă întâmpinăm cu inimile deschise, cu sufletele pline de lumină. Vă întâmpinăm ca pe Întâistătătorul Bisericii noastre strămoșești, cel care ați fost rânduit d pronia divină să păstoriți poporul nostru românesc în aceste vremuri în care mărturisirea credinței înseamnă cu adevărat o operă de importanță majoră”.

În a doua zi a vizitei, sâmbătă, 18 septembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat, alături de alți 7 ierarhi ai Bisericii noastre, la o slujbă de Te Deum oficiată în Catedrala cu Lună din Oradea. În acest lăcaș de cult a fost întronizat primul Chiriarh al Oradiei, Episcopul Roman Ciorogariu, la 19 septembrie 1921.

„Am venit aici să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei Eparhii de-a lungul timpului și mai ales de la reînființarea ei în 1920. Să comemorăm pe cei care au fost vrednici slujitori ai ei și să cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a continua activitățile lăsate nouă ca moștenire și în același timp să amplificăm lucrarea misionară și pastorală din această parte a țării”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Preasfințitul Sofronie a accentuat importanța Catedralei cu lună: „În această Catedrală istorică au fost întronizați toți episcopii Oradiei. Această Biserică frumoasă care a rămas și va rămâne pentru totdeauna în memoria bihorenilor ca Biserica cu lună, această Biserică este o emblemă nu numai pentru orașul nostru, ci este o emblemă pentru întreaga zonă în care ne aflăm, pentru toată Crișana, deoarece este singura Biserică din lume ce este dotată cu un mecanism ce arată fazele lunii, fără întrerupere, cu precizie, până în prezent”.

Tot sâmbătă, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Stat din Oradea. Ceremonia a avut loc în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”.

Decanul Facultății de Teologie din Oradea, părintele profesor Nicu Dumitrașcu a elogiat personalitatea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române: „De regulă, noi spunem că fiecărui om i-a dat Dumnezeu un anumit dar sau mai multe, însă celui pe care îl sărbătorim astăzi Dumnezeu i-a dăruit nenumărate daruri de o diversitate uluitoare. Acest ‘Laudatio’ este adresat celei mai importante personalități a Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, remarcabil om de cultură, profesor de excepție și veritabil creator de școli teologice”.

Cu acest prilej Preafericirea Sa a mulțumit pentru decernarea titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ și a evidențiat faptul că școala și Biserica au contribuit întotdeauna, la ridicarea nivelului spiritual dar și cultural al poporului român: „Mai întâi de toate dorim să exprimăm recunoștința noastră pentru această onoare deosebită, decernarea titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ al Universității din Oradea, onoare pe care noi totdeauna o transmitem Bisericii pe care o slujim. Onoarea aceasta, mai ales în Biserică trebuie exprimată prin slujire, prin prietenie, prin cooperare și comuniune în plan academic și în plan social, în lucrarea pe care poporul nostru o așteaptă de la Biserică dar și de la Universitate. Școala și Biserica au contribuit întotdeauna, împreună, la ridicarea nivelului spiritual, cultural și social al poporului român”.

După ceremonie, Patriarhul României a susținut prelegerea cu titlul „Liturghie euharistică și filantropie socială”.

„Sfânta Liturghie euharistică este în același timp lucrare de mulțumire sau recunoștință a poporului credincios pentru Dumnezeu și lucrare sfințitoare a lui Dumnezeu pentru popor. De aceea se spune la începutul Liturghiei ‘vremea este a face Domnului’ sau ‘este vremea ca Domnul să lucreze’. Traducerea se poate face în ambele sensuri. Prin Liturghie se celebrează și se confirmă prezența și lucrarea lui Dumnezeu în mijlocul poporului credincios, în Biserică. Filantropia socială este mărturie misionară adusă iubirii lui Dumnezeu față de oameni, iubire manifestată în Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, iubire mai tare decât păcatul și moartea”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În ultima parte a zilei de sâmbătă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat în mijlocul preoților și credincioșilor din biserica parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Oradea, primul lăcaș de cult construit după Marea Unire din 1918 în municipiu. Preafericirea Sa a oferit preotului paroh Ordinul „Sfântul Apostol Andrei”.

„Iată aici, o Biserică aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, cel bun, cel blând, cel milostiv, cel darnic care a învățat din viața Sfântului Nicolae ce înseamnă traducerea Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos în viața concretă a comunității”, a spus Patriarhul României.

Tot aici, Preafericirea Sa a binecuvântat noul proiect social „Agapa Sf. M. Mc. Gheorghe”, inițiat de centrul social-cultural al acestei parohii.

Duminică, în ultima zi a vizitei canonice Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, alături de alți 13 ierarhi ai Bisericii noastre, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, unde a ținut și un cuvânt de învățătură. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit maicii stavrofore Mina Bădila, stareța acestui așezământ monahal, Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit pentru invitație Preasfințitului Sofronie și i-a adresat felicitări pentru întreaga activitate desfășurată: „Acum dorim să exprimăm în mod deosebit recunoștința noastră pentru faptul că Preasfințitul Episcop Sofronie ne-a invitat aici, dar și pentru a exprima felicitările noastre și anume, felicitări ca o recunoaștere și o confirmare a activității deosebit de bogate pe care o desfășoară în această Eparhie din Vestul României”.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a mulțumit Patriarhului României, dar și celorlalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române prezenți pentru faptul că au dat curs invitației Preasfinției Sale: „Sunteți Preafericirea Voastră aici și Înaltpreasfințiții și Sfințiții ierarhi scumpii noștri oaspeți pe care v-am primit cu inimile deschise, cu sufletele pline de bucurie și vă mulțumim din adâncul inimii că ați venit aici de la distanțe mari sau mai de aproape pentru a ne ruga împreună și să-I mulțumim lui Dumnezeu în această Mănăstire ce nu numai că poartă numele Sfintei Cruci, dar poartă în ea semnificația Crucii pe care tot poporul lui Dumnezeu din Bihor a purtat-o”.

Tot la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, Preafericitul Părinte Daniel a participat și la vernisajul expoziției foto-documentare „90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei” organizată în vechea stăreție a Mănăstirii.

Preafericitul Părinte Daniel s-a aflat în Episcopia Oradiei pentru prima dată în calitatea de Patriarh al Bisericii noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente