Se implinesc astazi 161 de ani de la nasterea lui Gavriil Musicescu, renumit compozitor, dirijor si profesor la Conservatorul din Iasi, dirijor al corului Catedralei mitropolitane din Iasi, considerat pe atunci cel mai bun cor din tara. Gavriil Musicescu s-a nascut la data de 20 martie 1847, in localitatea Ismail, oras in sudul Republicii Moldova, pe bratul dunarean Chilia, el fiind cel care a introdus, pentru prima oara la noi, vocile feminine intr-un cor bisericesc. Si-a facut studiile la Seminarul Teologic din Husi, apoi la Conservatorul din Iasi (1864 – 1866). Timp de doi ani si-a continuat studiile la Sankt Petersburg. Din 1872, Gavriil Musicescu devine profesor de Armonie la Conservatorul din Iasi, in 1876 infiinteaza corul mitropolitan din Iasi, al carui dirijor va fi pana la sfarsitul vietii. Cu aprobarea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ajutat de profesorii Gheorghe Gheorghiu si Gheorghe I. Dima din Iasi, a inceput transcrierea pe note liniare a cantarilor bisericesti psaltice, pe care le-a tiparit in mai multe brosuri. A compus un numar apreciabil de piese corale bisericesti, a initiat o adevarata scoala de interpretare a muzicii corale romanesti, a infiintat primul cor profesionist de la noi – corul mitropolitan din Iasi – cu activitate artistica permanenta si un repertoriu bogat si divers. Creatia sa cuprinde numeroase lucrari, majoritatea din genul vocal, cu caracter religios, patriotic si popular romanesc. A trecut la cele vesnice in data de 21 decembrie 1903, la Iasi.
BASILICA.RO, șapte ani cu actuala identitate vizuală
Agenția de știri Basilica și-a refăcut site-ul și logo-ul în 2016. În data de 26 martie a fost lansată actuala siglă. Site-ul a fost restructurat și primea un nou design receptiv și intuitiv. Tot în…
PS Gherontie Hunedoreanul la hramul Mitropoliei Clujului: Maica Domnului a avut virtutea ascultării
„Maica Domnului a avut virtutea ascultării de Dumnezeu, lucrul mâinilor și citirea scripturilor”, a spus Episcopul vicar Gherontie Hunedoreanul al Devei sâmbătă la hramul Mitropoliei Clujului Maramureșului și Sălajului. Slujba de hram a fost oficiată…
46 de ani de la mutarea la Domnul a Patriarhului Justinian: A salvat Biserica de tăvălugul ateismului stalinist
Duminică se împlinesc 46 de la plecarea la cele veșnice a Patriarhului Justinian Marina. Ieșind din spital și văzând efectele devastatoare ale cutremurului din 4 martie 1977, inima patriarhului s-a oprit după ce a rostit…
În imagini: Marșul pentru viață 2023 de la Iași
Marșul pentru viață 2023 de la Iași a reunit sâmbătă tineri și familii care au asistat la discursuri și momente artistice dedicate celebrării și protejării vieții umane. Participanții au purtate bannere și pancarte pro-viață pe…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul
În Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la…