Se implinesc astazi 160 de ani de la Marea Adunare Nationala de la Blaj, pe Campia Libertatii, in cadrul careia romanii ardeleni au adoptat programul Revolutiei Romane din Transilvania: ‘Petitiunea Nationala’. La Marea Adunare Nationala de la Blaj, din 1848, au participat circa 100.000 de romani de pe intregul teritoriu al Transilvaniei. In primele ore ale diminetii a avut loc ceremonialul de constituire a Adunarii Nationale: alegerea celor doi presedinti – episcopul ortodox Andrei Saguna si episcopul unit Ioan Lemeni. Mai multe detalii despre evenimentele petrecute in urma cu 160 de ani am aflat de la pr. acad. prof. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Intre cei care s-au ridicat atunci la lupta au fost tinerii intelectuali Simeon Barnutiu, Timotei Cipariu, protopopul de Brasov Ioan Popas, viitor episcop de Caransebes etc. In cadrul Adunarii de la Blaj a fost prezent si tanarul episcop Andrei Saguna de la Sibiu, abia intors atunci de la hirotonia sa intru arhiereu, care a condus pentru o buna perioada de timp natiunea romana. El a prezidat lucrarile pregatitoare ale Adunarii propriu-zise, care au avut loc in Catedrala episcopala de la Blaj, in 2 – 14 mai. Tot atunci s-a ales si o delegatie de intelectuali, dintre care si foarte multi preoti, delegatie condusa de episcopul Andrei Saguna, care a pornit spre Viena, dupa care Andrei Saguna si alti lideri politici s-au deplasat la Pesta, unde au luat legatura si cu liderii revolutiei maghiare’.
Școala Primară „Mușatinii” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se pregătește pentru o nouă serie de elevi
Școala Primară „Mușatinii”, înființată în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, se pregătește pentru o nouă serie de elevi. Certificată de instituțiile competente și inclusă în rețeaua școlară a municipiului Roman, școala poate…
Concurs de reportaje video: Lucrarea muzicii psaltice în viața parohiei
Organizatorii Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) fac o invitaţie către parohiile din Patriarhia Română de a împărtăși iubitorilor Artei Psaltice experiența dobândită, împlinirile, precum și provocările activității liturgice a parohiei în…
O parohie botoșăneană a găzduit un concurs de încondeiat ouă
Parohia „Nașterii Maicii Domnului” din Rogojești, județul Botoșani, a găzduit sâmbătă Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate. Au participat atât adulți, cât și copii din județele Botoșani și Suceava. S-au înscris 60 de meșteri populari din localitățile…
Noul Ambasador al SUA în România: Sunt sigură că vom avea multe oportunități de cooperare în viitor cu Patriarhia Română
Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Excelenţa Sa Kathleen Kavalec, a fost miercuri în vizită de prezentare la Patriarhia Română. La finalul evenimentului, ambasadoarea a oferit o scurtă declaraţie Centrului de presă…
O nouă apariție la Editura Basilica: Taina căsătoriei în contextul deconstructivismului
Volumul „Taina căsătoriei în contextul deconstructivismului – Dialog între antropologia ortodoxă și abordările postmoderne” a fost publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Lucrarea reprezintă teza de doctorat a părintelui profesor Bassam Antoine Nassif, susținută…