16 ierarhi au resfintit Catedrala episcopala din Galati

La Catedrala episcopala din Galati a avut loc astazi slujba de resfintire a acestui lacas. Slujba a fost oficiata de catre un sobor de 16 ierarhi, in prezenta a mii de credinciosi. Din sobor au facut parte IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, IPS Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, PS Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, PS Damaschin, Episcop al Sloboziei si Calarasilor, PS Galaction, Episcop al Alexandriei si Teleormanului, PS Ambrozie, Episcop al Giurgiului, PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor.

Dupa oficierea slujbei de resfintire a Catedralei episcopale din Galati, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a prezentat un mesaj de felicitare din partea PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, din care citam urmatoarele: ‘Iubiti si jertfelnici fii duhovnicesti ai Eparhiei Dunarii de Jos, poftirea ce ne-a facut-o PS Episcop Casian al Dunarii de Jos de a participa la suita sfintelor slujbe si ceremonii legate de centenarul maretei Catedrale episcopale de la Galati si alte realizari notabile, constituie prilej de mare bucurie, mai ales ca le putem asocia cu numeroasele infatuiri de pe intreg cuprinsul tarii. Iata ca Episcopia Dunarii de Jos consacra prin aceasta binecuvantare a lucrarilor locale un moment solemn al tuturor acestor infatuiri. Elanul, vigoarea tineretii, priceperea si zelul PS Episcop Casian, urmasul vrednicului de pomenire Antim Nica, au dus la desavarsirea lucrarii incepute de inaintasi. In aceasta noua intocmire de la Centrul eparhial al Dunarii de Jos este placut sa constatam ca mareata Catedrala are acum un vesmant nou, iar resedinta episcopala, cancelaria eparhiala si fabrica de lumanari se grupeaza intr-un ansamblu armonios in jurul ei. Seminarul ‘Sf. Andrei’, Scoala de cantareti bisericesti, specializarea Teologie Ortodoxa Didactica din cadrul Facultatii de Litere si Teologie a Universitatii ‘Dunarea de Jos’ sunt si ele ctitorii de lumina si cultura teologica, iar Asezamantul Social ‘Sf. Vasile cel Mare’ pentru fete orfane, impreuna cu multimea de cantine sociale, brutarii, cabinete medicale si centre de asistenta pentru copii, batrani si familii defavorizate de pe tot cuprinsul eparhiei reprezinta adevarate modele pentru asemenea activitati’.

De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel a tinut sa felicite pe PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, si pe toti colaboratorii PS Sale pentru eforturile, munca si realizarile de pana acum din Episcopia Dunarii de Jos: ‘Felicitarile noastre PS Episcop Casian al Dunarii de Jos, colaboratorilor PS Sale si tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor lucrari, cler si credinciosi, colaboratorilor PS Sale de la Centrul eparhial si oamenilor de buna credinta care depun suflet si care au contribuit, intr-un fel sau altul, atat atutoritatilor centrale de stat, cat si locale, sponsori si binefacatori. In mod deosebit am dori sa remarcam faptul ca ziua de astazi, ca praznuire a 100 de ani de la zidirea acestei Catedrale episcopale a Episcopiei Dunarii de Jos, este o zi binecuvantata, nu numai pentru ca ne aducem aminte de inaintasii care au realizat o lucrare mare si sfanta, importanta din punct de vedere misionar, ci si pentru ca in aceasta zi se afla aici moastele Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, facatorul de minuni si vindecatorul de boli. Rugam pe Sf. Apostol Andrei si pe Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorii acestei Catedrale, si pe Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina sa Va daruiasca, PS Voastra, sanatate, bucurie si mult ajutor in lucrarea de arhipastorire a acestei eparhii’.

In cuvantul rostit dupa oficierea slujbei de resfintire, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, a multumit in mod special IPS Mitropolit Efrem si intregii delegatii din Grecia pentru aducerea in aceste zile la Galati a moastelor Sf. Ierarh Nectarie: ‘Multumim din toata inima, in numele clerului si credinciosilor, ctitorilor, donatorilor Catedralei acesteia, ca ati adus mana binecuvantatoare a Sf. Ierarh Nectarie, ocrotitorul tuturor crestinilor care se mantuiesc in dreapta credinta. Noi putem spune ca va fi mana lunga a Sf. Ierarh Nectarie care binecuvinteaza de sus poporul roman si poporul elen, Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Eladei, Europa noastra unita si pe noi, credinciosii, preotii si ierarhii care am primit si ramanem in binecuvantarea lui Dumnezeu si vom simti permanent binecuvantarea Sf. Ierarh Nectarie’.

La randul sau, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, si-a exprimat bucuria deosebita de a participa la manifestarile religioase organizate de catre Episcopia Dunarii de Jos cu prilejul implinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei si implinirii a 10 ani de la aducerea la Galati a moastelor Sf. Apostol Andrei: ‘Sentimentele care ne incearca astazi, participand la aceste momente, pot fi exprimate cel mai bine cu un stih pe care noi il rostim: ‘Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, ca sa ne bucuram si sa ne veselim in ea’. Traim o bucurie pascala si este o zi pascala, deoarece trecem de la bucuria acestui pamant catre bucuria cerurilor. Sarbatoarea aceasta face acest lucru si ne introduce intru bucuria cerurilor. Ne bucuram si simtim o mare veselie duhovniceasca datorita sarbatorilor pe care le avem astazi. In primul rand, datorita faptului ca se implinesc 100 de ani de la punerea temeliei acestei marete Catedrale episcopale, ne bucuram pentru existenta acestei Catedrale a Dunarii de Jos, ne bucuram ca in urma multor ani de recunostructii am ajuns la acest moment ca sa o resfintim’.

In semn de recunostinta pentru aducerea la Galati a moastelor Sf. Ierarh Nectarie, PS Casian a oferit cateva daruri IPS Mitropolit Efrem, precum si maicii starete Teodosia de la Manastirea ‘Sf. Treime’ din Eghina: ‘In amintirea si ca semn de recunostinta pentru IPS Voastra si pentru faptul ca s-au intalnit astazi aici Sf. Ierarh Nectarie cu Sf. Apostol Andrei, cel intai chemat, ocrotitorul orasului si bisericii acestuia, dorim ca in numele Eparhiei Dunarii de Jos la ziua resfintirii Catedralei in anul centenar, sa Va oferim engolpionul Sf. Apostol Andrei. De asemenea, pentru a nu uita orasul de resedinta al Sf. Apostol Andrei Va oferim acest frumos album al orasului Galati, ca sa nu uitati slujitorii nostri, credinciosii nostri si toti cei care au fost astazi de fata. De asemenea, am dori sa oferim prea cuvioasei maicii starete Teodosia medalia ‘Vrednicia Sf. Apostol Andrei’ pentru vrednicia maicii starete de a sluji cu maicile Sf. Ierarh Nectarie, tineretului si tuturor celor ce se vindeca facand aceasta diaconie. Sa-i ajute Dumnezeu in continuare, sa aiba bucuria Sf. Andrei. De asemenea, pentru manastire oferim icoana patriarhului ecumenic Athanasie al III-lea care a fost 12 ani, in timpul lui Vasile Lupu, rezident in orasul Galati, acum sfintele sale moaste intregi fiind la Harcov, iar un fragment se afla in Catedrala noastra. Sa fie ocrotire manastirii’.

Comentarii Facebook


Știri recente