151 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, la Patriarhie

Unirea Principatelor Române de la 1859 a fost sărbătorită la Catedrala patriarhală, informează cotidianul Ziarul Lumina. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a săvârșit, după Sfânta Liturghie, un Te Deum.

Ieri, 24 ianuarie, la 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a avut loc pe Dealul Patriarhiei, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, mitropolitul Nifon al Țării Românești și toți făuritorii Unirii Principatelor Române. La finalul Sfintei Liturghii, PS Varlaam Ploieșteanul a săvârșit un Te Deum. Astfel de rugăciuni de pomenire s-au săvârșit în toate eparhiile ortodoxe românești din țară și din străinătate.

„Am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru acest mare dar al unității noastre naționale. Unitatea unui popor creștin este un dar de la Dumnezeu, după cum un dar de la Dumnezeu este unitatea familiei sau unitatea comunității din care facem parte”, a spus PS Varlaam, la finalul slujbei de mulțumire. „Este un miracol cum poporul român, sub cotropirea necontenită a popoarelor barbare, fără a avea o conducere centralizată, și-a putut păstra credința răsăriteană în care a fost botezat de Sfinții Apostoli Andrei și Filip, și cum a putut păstra tezaurul limbii latine. Este un miracol cum Transilvania, Moldova și Țara Românească, aflate permanent sub stăpâniri sau influențe străine, au rezistat tuturor”.

PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit și despre lucrarea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru acest popor „care I-a rămas credincios vreme de 2000 de ani, în ciuda vitregiilor istoriei, Dumnezeu Însuși pregătind generații de cărturari, de patrioți, de ierarhi și preoți luminați, care au cultivat limba română, unitatea de credință, de civilizație, unitatea tradițiilor și a obiceiurilor. Le-au cultivat cu riscuri și cheltuieli enorme, de neînchipuit pentru vremea noastră, prin influența tiparului românesc care a răspândit cărți în toate teritoriile locuite de români, ca daruri făcute de către mitropoliții Moldovei și Munteniei limbii românești”.

Printre cei mai mari ctitori ai Unirii noastre naționale de la 1859 îi întâlnim pe mitropolitul Sofronie Miclescu, a continuat Preasfinția Sa, mitropolit care, în ciuda bătrâneții, a luptat câțiva ani de zile între 1856 și 1859 cu guvernul lui Nicolae Vogoride, cu diplomația austriacă și otomană care încerca prin orice mijloace să împiedice realizarea Unirii. Același lucru s-a întâmplat prin activitatea mitropolitului Nifon al Tării Românești, ca și a altor episcopi.

Comentarii Facebook


Știri recente