150 de tineri au sărbătorit Dragobetele la Centrul Eparhial Giurgiu

Peste 150 de tineri din școlile și liceele giurgiuvene au participat joi seară la un eveniment cultural dedicat zilei de 24 februarie, numită în popor ‘Dragobetele’, găzduit de Centrul Eparhial pentru Copii și Tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’ din incinta sediului administrativ al Episcopiei Giurgiului, informează „Ziarul Lumina”.

Programul cultural, menit să-i ancoreze pe tinerii giurgiuveni în spiritul vechilor tradiții românești, a fost organizat prin intermediul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Giurgiului, cu participarea profesoarelor Maria Băiatu și Mihaela Georgescu, de la Seminarul Teologic ‘Teoctist Patriarhul’ din municipiul Giurgiu. Cei peste 150 de tineri participanți au fost antrenați atât în deprinderea pașilor de horă și ai altor dansuri populare, cât și într-un concurs de cunoștințe generale, urmat de învățarea și fredonarea mai multor cântece tradiționale. Un impact deosebit în cadrul întâlnirii l-au avut prezentările multimedia, realizate de tinerii elevi, prin care au surprins aspecte ale istoriei pline de obiceiuri și tradiții a vechii sărbători românești numită ‘Dragobete’. ‘Cunoștințele populare asimilate și transmise la școala tradiției au un rol hotărâtor în creionarea vieții sociale și culturale a vechiului sat românesc. În cadrul procesului complex și îndelungat de formare a personalității elevului, tradițiile populare au o importanță deosebită datorită conținutului de idei și sentimente pe care le transmit, ele constituind una dintre cărțile de vizită ale națiunii noastre’, a spus părintele Tudor Bogdan Georgian, secretar eparhial și coordonatorul Sectorului de Învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Giurgiului.

Printre participanți au fost și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor, care au mărturisit că sunt plăcut impresionați de atmosfera creată și de faptul că nu au fost invitați să asiste la un spectacol, ci să participe ei înșiși la activitățile prevăzute în program. ‘Sunt profund impresionat de originalitatea textelor interpretate de elevii Seminarului din Giurgiu, dar și de poeziile recitate de ei, precum și de spontaneitatea fetelor din grupul vocal al Liceului Teoretic ‘Nicolae Cartojan’. Ca profesor de istorie, apreciez că astăzi, în perioada globalizării, mai sunt oameni care nu au uitat că Dragobetele face parte din istoria poporului nostru’, a spus prof. Marius Guță.

Comentarii Facebook


Știri recente