150 de ani de la înființarea Mănăstirii Călugăra

Sâmbătă, 6 iunie 2009, în ajunul praznicului Pogorârii Sf. Duh, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit slujba resfințire a bisericii Mănăstirii Călugăra, cea mai veche vatră monahală din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului.

În anul împlinirii a 15 decenii de existență, la îndemnul și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop, prin osteneala obștii monahale, condusă de părintele protosinghel Casian Onița, în ultima perioadă s-au efectuat ample lucrări de restaurare a bisericii mănăstirești și a ansamblului monahal, recent definitivate. Urmare a finalizării acestor lucrări, în ajunul praznicului Rusaliilor, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a săvârșit slujba de resfințire a bisericii și dumnezeiasca Liturghie, începând cu orele 9.00. Au participat un număr însemnat de preoți și credincioși, peste 500, din zona Oraviței, dar și din alte părți ale Banatului, veniți să se închine la icoana făcătoare-de-minuni din această mănăstire și la sfintele moaște ale unui pustnic necunoscut care a viețuit în aceste locuri binecuvântate, cel mai probabil prin secolele XVI-XVII, și care a determinat practic ridicarea acestui așezământ aici.

În cuvântul de învățătură adresat obștei și credincioșilor prezenți, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a felicitat pe preacuviosul părinte stareț pentru osteneala de a înfrumuseța mănăstirea, vorbind totodată și despre rolul rugăciunii în viața credincioșilor.

Întrucât peste câteva zile, în Oravița, unde se găsește și cel mai vechi teatru din România – care poartă numele poetului național Mihai Eminescu, comemorat în următoarele zile la 120 de ani de la trecerea sa în veșnicie, se va desfășura o frumoasă manifestare artistică și duhovnicească sub genericul „Rugăciunea unui poet”,Preasfințitul Lucian a invitat pe toți cei iubitori de frumos să se alăture eforturilor Episcopiei de a pune în valoare cultura și tradiția românească.

Mănăstirea Călugăra datează din anul 1859 când auzul cântărilor sfinte ce răsăreau din stâncă l-a îndemnat pe teologul Alexie Nedici din Ciclova Montană să ctitorească aici o mănăstire. Mai mult decât atât în aceste locuri binecuvântate a existat din totdeauna în conștiința localnicilor existența unui loc binecuvântat unde pusnicii își alinau setea de Dumnezeu drept pentru care credincioșii au numit aceste locuri Valea Călugărului. Confirmarea acestor tradiții au făcut-o Sfintele Moaște pietrificate și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care au fost găsite aici presupunându-se că a fost pictată la Muntele Athos și adusă în aceste locuri.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente