15 ierarhi l-au intronizat pe PS Sofronie Drincec ca episcop al Oradiei, Bihorului si Salajului

Pe esplanada din fata Catedralei episcopale din Oradea, pe o scena special amenajata, a fost oficiata astazi slujba Sfintei Liturghii si ceremonia intronizarii PS Sofronie Drincec in treapa de episcop titular al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului. Prezent la eveniment, PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, ne-a vorbit despre atmosfera in care a avut loc festivitatea de intronizare a PS Sofronie: ‘In calitate de membru al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si delegat al IPS Parinte Mitropolit Daniel am participat la festivitatea de intronizare a PS Sofronie ca episcop al Oradiei, Bihorului si Salajului. Festivitatea a avut loc semnificativ in aceasta duminica prima a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, cand, in capitala Bihorului, la Oradea, s-au intrunit membri ai Sf. Sinod si foarte multi preoti si invitati, dar ceea ce m-a impresionat a fost multimea credinciosilor. Sfanta Liturghie si ceremonia de intronizare s-au desfasurat intr-o piata centrala a orasului Oradea, in fata Bisericii cu Luna. Slujba s-a desfasurat sub protia IPS Mitropolit Laurentiu al Ardealului, a IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, si a IPS Andrei de Alba Iulia. De asemenea, au fost si alti episcopi si episcopi vicari, soborul ierarhilor fiind constituit din 15 ierarhi’.

PS Ioachim Bacauanul ne-a vorbit si despre programul dupa care s-a desfasurat ceremonia intronizarii PS Sofronie Drincec in treapa de episcop titular al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului: ‘Sfanta Liturghie a inceput cu ora 09.00, iar dupa aceea s-a savarsit ceremonia de intronizare, cand s-a citit documentul de intronizare din partea mitropolitului locului si toata ceremonia de intronizare a fost oficiata, ca reprezentant al IPS Mitropolit Bartolomeu, de IPS Andrei de Alba Iulia. Dupa ce a primit insemnele de episcop, PS Sofronie a tinut o importanta cuvantare in care a evocat anumite aspecte din istoria acestei episcopii importante din aceasta parte a tarii noastre, precum si angajamentul PS Sale in misiunea incredintata in Biserica. De asemenea, cateva mii de credinciosi au stat cu evlavie si s-au impartasit din duhovniceasca slujire si din acest eveniment deosebit’.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Irineu Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a dat citire gramatei mitropolitane de investitura a PS Sofronie ca episcop al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului. In cele ce urmeaza va prezentam un scurt fragment din acest document: ‘Astazi, 25 februarie 2007, in Biserica cu Luna din Oradea, noi, Bartolomeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, inmanam PS Sofronie carja arhiereasca si il instalam in scaunul de episcop al Oradiei, Bihorului si Salajului. Te temeiul sfintelor canoane si al prevederilor cuprinse in art. 114 si 132 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, noi emitem aceasta gramata mitropolitana si dam alesului episcop PS Sofronie Drincec imputernicirea canonica de a pastori ca episcop de Dumnezeu pazitei Episcopii a Oradiei, Bihorului si Salajului’.

In continuare, Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, a dat citire mesajului pe care ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, l-a transmis in aceasta zi de mare sarbatoare pentru Eparhia Oradiei, Bihorului si Salajului: ‘Episcopia Oradiei, Bihorului si Salajului este o institutie cu un potential semnificativ din punct de vedere pastoral. De aceea, alegerea unui ierarh tanar in calitate de conducator al ei, va contribui la dezvoltarea vietii bisericesti din aceasta regiune a tarii, in contextul vietii multietnice si pluriconfesionale a zonei. PS Episcop Sofronie este chemat sa cultive activitati si preocupari comune, in baza relatiilor ecumenice deja existente. Asadar, Parintele Episcop Sofronie vine la Oradea in aceasta noua demnitate cu o experienta dobandita la Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria unde, in cei opt ani de pastoratie, a dobandit reale calitati organizatorice, contribuind in mod substantial la dezvoltarea vietii spirituale si duhovnicesti a romanilor din Ungaria. Suntem convinsi ca aici, la Oradea, PS Parinte Sofronie va reusi sa valorifice potentialul ecumenic al acestei regiuni cu multa responsabilitate in efortul solidar al celorlalte culte pentru a raspunde nevoilor concrete ale societatii contemporane’.

Tot la finalul Sfintei Liturghii a rostit un cuvant si PS Sofronie Drincec in calitate de episcop al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului. PS Sofronie a tinut sa multumeasca lui Dumnezeu pentru tot ajutorul acordat, membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si parintilor sufletesti si trupesti ce i-au pazit pasii pe calea lui Hristos: ‘Ingaduiti-mi sa multumesc Dumnezeului Celui viu, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, pentru darul Sau. Vreau sa multumesc si sfintilor mei ocrotitori, indeosebi Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundeni, facatorul de minuni. Multumirile mele se indreapta si catre intreg Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu Patriarhul tuturor ierarhilor care s-au ostenit a fi astazi aici, impreuna cu noi. Multumesc inaltelor autoritati prezente, autoritatile centrale, judetene si locale, precum si tuturor preotilor, monahilor, monahiilor si credinciosilor de fata, dar si celor care din binecuvantate pricini nu sunt acum impreuna cu noi. Multumesc membrilor Adunarii eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, intregului Colegiu Electoral Bisericesc si celor care mi-au acordat votul si celor care au preferat pe altcineva. Pe toti ii asigur de pretuirea mea. Multumesc parintilor mei, aici de fata, Maria si Petru, bunicilor mei care de dincolo se bucura si se veselesc impreuna cu noi’.

Comentarii Facebook


Știri recente