Se implinesc astazi 15 ani de cand Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a emis actul sinodal si patriarhal de binecuvantare a reactivarii Mitropoliei Basarabiei, autonoma, cu resedinta la Chisinau. Prin acest act, semnat de vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist si de toti membrii Sf. Sinod, se lua la cunostinta vointa sfanta a credinciosilor din Republica Moldova de a readuce la viata Mitropolia Basarabiei, fortata sa-si intrerupa activitatea in timpul regimului sovietic de ocupatie. Actul sinodal din 19 decembrie 1992 subliniaza si garanteaza autonomia reala a Mitropoliei Basarabiei care, la cerere, va fi intotdeauna protejata si ajutata de Biserica mama. Mitropolia Basarabiei a fost reactivata la 14 septembrie 1992 si admisa in legalitate de Guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002, ca urmare a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului din decembrie 2001, care devine definitiva la 27 martie 2002. Mitropolia Basarabiei este recunoscuta oficial drept succesoare istorica, spirituala si canonica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in 1944 inclusiv. Parintele profesor doctor Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu, ne-a facut o prezentare a situatiei Bisericii Ortodoxe Romane din Basarabia dupa anul 1989: ‘In 1989 se desparte Basarabia de fosta Uniune Sovietica si se creaza statul nou numit Republica Moldova. In aceasta situatie se incearca si o revigorare a vietii bisericesti. Este ales un nou carmuitor al vietii bisericesti din Basarabia, dar care a ramas sub jurisdictia Bisericii Ruse. Au fost alesi si doi episcopi vicari, printre care si PS Petru Paduraru care a cerut sa fie luat sub obladuirea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In aceasta situatie, Sf. Sinod l-a numit Loctiitor de Mitropolit al Basarabiei, prin care s-a facut o revigorare a vechii Mitropolii a Basarabiei, iar IPS Petru este declarat arhiepiscop si mitropolit al Basarabiei, in 1992. Insa, IPS Sa a obtinut recunoasterea autoritatilor de Stat de la Chisinau abia in urma unor demersuri pe plan international’.
Episcopia Canadei organizează un concurs de creație pentru copii dedicat rugăciunii
Episcopia Canadei organizează în perioada 28 – 29 mai un concurs de creație pentru copii dedicat rugăciunii. Gala-concurs va avea loc în mediul online, pe platforma Zoom, începând cu ora 19:00 E.T (02:00 România). Participanții…
Rugăciuni pentru pace: Mitropolitul Basarabiei a primit în dar icoana Maicii Domnului care protejează Brașovul
Mitropolitul Petru a primit luni în dar Icoana Maicii Domnului „Rugătoarea”, icoană pictată prima dată în Basarabia și care a fost aleasă ca protectoare a Brașovului. Darul a fost oferit de reprezentanții Jandarmeriei Brașov, ai…
Noua ediție a evenimentului Tânărul Ieșean propune tema: „Mă schimb pentru mine sau pentru ceilalți?”
A șaptea ediție a evenimentului „Tânărul Ieșean”, organizat de Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) – Iași, se desfășoară în perioada 21-22 mai și propune tema: „Mă schimb pentru mine sau pentru ceilalți?” „Dacă vrei să…
Conferință în Episcopia Sălajului: Clericii din Protopopiatul Șimleu au discutat despre rugăciune
Clericii din Protopopiatul Șimleu au discutat marți despre rugăciune la conferința preoțească semestrială. Evenimentul a avut loc la Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei și a fost prezidată de Preasfințitul Părinte…
Asociația femeilor ortodoxe române din America s-a întrunit în primul congres organizat după patru ani
Congresul Asociației Auxiliare a Femeilor Ortodoxe Române din America (AROLA) s-a desfășurat în perioada 13-15 mai în format fizic și online și cu participarea ierarhilor români de peste ocean. „Bucuria revederii a fost foarte mare,…