15 ani de la înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului

Episcopia Alexandriei și Teleormanului a împlinit 15 ani de la înființare. Acest moment a fost marcat joi la Centrul de promovare a economiei sociale ‘Catalactica’ din municipiul Alexandria prin lansarea unui album monografic, informează „Ziarul Lumina”.

Lucrarea, intitulată ‘Catedrala Episcopală Sfântul Alexandru’, este, de fapt, o prezentare a celui mai important monument istoric și de arhitectură din județul Teleorman, în contexul înființării în vara anului 1996 a episcopiei, în urma unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La lansarea albumului monografic, Preasfințitul Galaction Episcopul Alexandriei și Teleormanului (foto), a arătat că ’15 ani nu înseamnă prea mult, dar în acest interval s-a reușit rezolvarea a numeroase probleme misionar-pastorale, bisericile și episcopia fiind implicate, de asemenea, într-o serie de acțiuni culturale și sociale pentru sprijinirea persoanelor defavorizate’.

În monografie sunt prezentate istoria Catedralei ‘Sfântul Alexandru’ și date despre înființarea în vara anului 1834 a orașului Alexandria, ce are ca patron pe domnitorul Alexandru D. Ghica, căruia îi este dedicat un capitol aparte.

Numeroase fotografii color înfățișează ‘tezaurul’ catedralei, alcătuit din vitralii, ornamente, policandre, icoane, picturi, sarcofagul funerar cu osemintele lui Alexandru D. Ghica sau catapeteasma, toate de o valoare și o frumusețe aparte.

Cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înființarea episcopiei, a fost lansată, de asemenea, o medalie aniversară, realizată cu ajutorul colecționarilor din Alexandria, membri ai Societății Naționale de Numismatică.

În același cadru oferit de ‘Catalactica’ a fost organizată o expoziție de cărți religioase, medalii și ilustrate poștale despre biserici și mănăstiri din județul Teleorman.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…