15 ani de cand I.P.S. Daniel este Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

COMUNICAT DE PRESA

Maine, 1 iulie 2005, se implinesc 15 ani de cand Inalt Prea Sfintitul Daniel a fost intronizat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Acum 15 ani, in ziua intronizarii sale in venerabilul scaun al istoricei Mitropolii a Moldovei, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, care la acea data inca nu implinise varsta de 39 de ani, marturisea: „Cu uimire si teama sfanta inteleg ca Dumnezeu a binevoit sa-mi incredinteze spre paza si pastorire comoara sau odorul sfant al lui Hristos din Moldova si Bucovina, adica Biserica Sa de pe aceste meleaguri sfintite cu jertfe si nevointe binecuvantate, cu frumusete si harnicie”.

In programul pastoral si misionar anuntat cu acel binecuvantat si providential prilej, Inalt Prea Sfintia Sa sublinia ca prioritare: apararea si promovarea dreptei credinte, cultivarea unitatii bisericesti si nationale a romanilor despartiti de vitregia timpurilor moderne, intensificarea legaturii fecunde dintre credinta si cultura, proclamarea adevarului mantuitor in scoli si in sanctuarele de cultura ale tarii, organizarea unei Facultati de Teologie in cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi si redescoperirea bucuriei dialogului dintre teologie si stiinta, dinamizarea invatamantului seminarial, promovarea unei bune intelegeri si colaborari cu alte Biserici pe plan local. Astazi, putem afirma ca aceste deziderate s-au implinit cu prisosinta, roadele acestor 15 ani de lucrare si slujire sfanta facand din Arhiepiscopia Iasilor una dintre cele mai dinamice si mai cunoscute eparhii din tara.

***

Evenimentele dedicate momentului aniversar de maine, 1 iulie, se vor desfasura la Centrul de Conferinte PROVIDENTA (Sos. Nicolina 115 bis, langa FORTUS), si vor cuprinde:

1. Slujba Sfintei Liturghii, incepand cu ora 9.00. Va sluji I.P.S. Mitropolit Daniel inconjurat de un sobor de preoti si diaconi format din Preotii Consilieri de la Centrul Eparhial, Parinti Profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din Iasi, Parintii Protopopi din Arhiepiscopia Iasilor, reprezentanti ai sectorului exarhat si stareti ai unor manastiri din arhiepiscopie.

2. Lansarea volumului “Cu timp si fara timp”. Arhiepiscopia Iasilor in date si imagini. Lucrarea este o editie semnal care include, in cele 280 de pagini A4 color, cele mai semnificative date si ilustratii cu referire la activitatile si institutiile din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. Volumul este redactat de un colectiv editorial alcatuit din consilieri si inspectori ai Centrului Eparhial.

3. Intre orele 12.00-14.30 se va desfasura concursul corurilor protopopesti din Arhiepiscopia Iasilor numit: “Toata suflarea sa laude pe Domnul!”. La acest concurs vor participa corurile celor 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor: Apostolii al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II, Invierea al Protopopiatului Pascani, Potirul al Protopopiatului Harlau, Heruvimii al Protopopiatului Botosani, Eclessia al Protopopiatului Dorohoi, Poarta Cerului al Protopopiatul Darabani, Amvonul al Protopopiatului Saveni, Serafimii al Protopopiatului Roznov, Glasul Bisericii al Protopopiatului Piatra-Neamt, Pastorul cel Bun al Protopopiatului Targu Neamt si Taborul al Protopopiatului Ceahlau. Cu binecuvantarea I.P.S. Mitropolit Daniel, premiile oferite castigatorilor concursului vor fi acordate de Catedrala mitropolitana.

I.P.S. Daniel – date biografice

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a nascut la 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. Site-ul www.mmb.ro, al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ofera o biografie completa a Inalt Prea Sfintiei Sale, din care redam in cele ce urmeaza cateva date mai importante:

– Intre anii 1970-1974 urmeaza cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, unde a obtinut Diploma de licenta in teologie.

– 1974-1976: frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae; timp de patru ani isi continua studiile in strainatate.

– 15 iunie 1979: isi sustine, la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, teza de doctorat intitulata: “Réflexion et vie chrétiennes aujourda’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité.” Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si André Benoit si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.

– 31 octombrie 1980: o forma extinsa a tezei de doctorat de la Strasbourg a fost pregatita sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae si sustinuta la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti cu titlul: “Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala.”

– 1987: intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie.

Functii si onoruri detinute de I.P.S. Mitropolit Daniel:

– 1980-1988: Lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva si profesor asociat la Geneva si Fribourg in Elvetia.

– 1988: Consilier Patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic.

– 1988: Conferentiar la catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

– 1990 (martie): ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

– 1990 (1 iulie): intronizat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

– Din 1992: Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din cadrul Universitatii Al. I. Cuza – Iasi.

– Reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa (Bucuresti).

– Presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sfantului Sinod al B.O.R. (fosta comisie pentru invatamant).

– Membru fondator si membru de onoare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (Bucuresti).

– Membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, in perioada 1991-1998).

– Membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene (din 1990).

– Vicepresedinte al celei de-a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997).

– Membru titular al Academiei Internationale de Stiinte Religioase de la Bruxelles (din 2000).

Secretariatul Centrului eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente