141 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu: Voi sluji Biserica și Patria până la ultima răsuflare

S-au împlinit marţi 141 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu. El s-a născut în data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu.

„Voi fi model al virtuților creștinești, iubitor de popor și de dreptate și voi sluji Biserica și Patria iubită cu devotament și abnegație, până la ultima răsuflare”, a afirmat clericul la învestirea în slujirea de protopop, în 1923.

A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Drăganului. A intensificat atât misiunea eclezială, cât şi activitatea culturală în zonă, fapt pentru care devine foarte apreciat de comunitate.

În anul 1911 a fost ales secretar şi bibliotecar al Protopopiatului Clujului. În 1918 a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România. Doi ani mai târziu va înfiinţa Despărţimântul Huedin al ASTREI. În anul 1923 a fost numit a fost numit protopop de Huedin.

A ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Huedin, cunoscută drept „Catedrala Moților”, sfințită în 14 octombrie 1934.

Remarcându-se de-a lungul timpului atât pe plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului, a fost ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul. Crima s-a produs în Piața Mare din orașul Huedin.

„A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”, se menţionează într-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Funcțiile deținute de Pr. Aurel Munteanu:

  • membru al primului Parlament al României Mari
  • deputat de Huedin
  • consilier județean la Cluj
  • profesor de religie la școlile din Huedin
  • membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului
  • membru și președinte al Ligii Antirevizioniste din Huedin

„Viața și moartea martirică a Protopopului Aurel Munteanu ne învață cum să cultivăm ortodoxia curajos, dar fără încrâncenare și fără a ofensa”, a spus cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan, autorul unei noi monografii despre clericul martir. Interviul integral, aici.

Un proiect de lege pentru declararea Preotului Aurel Munteanu drept erou și martir al națiunii române se află înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Foto credit: Radio Renaşterea

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente