140 de ani de la moartea lui Avram Iancu sărbătoriți la Țebea

Manifestările organizate în fiecare an la Țebea, lângă mormântul celui care a rămas în inimile românilor cu numele de ‘Crăișorul munților’, adună de fiecare dată mii de români. Anul acesta, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului au fost oficiate de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de alți ierarhi și preoți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Serbările de la Țebea încep, de fiecare dată, cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica din localitate, în fața căreia se odihnește pe vecie Avram Iancu, cel care a luptat în 1849-1849 pentru idealurile românilor ardeleni. Aici se află și cimitirul altor mari luptători pentru idealurile poporului român, un loc numit de ardeleni ‘Panteonul moților’. Locurile sunt pline de istorie și presărate cu monumente și plăci comemorative, cununa acestora fiind celebrul gorun al lui Horia, la umbra căruia Avram Iancu și-a chemat moții la luptă.

Zorii dimineții de toamnă de după praznicul Nașterii Maicii Domnului i-a găsit pe urmașii moților în biserica din Țebea, unde se află cojocul lui Avram Iancu, alături de portretele sale și alte obiecte din perioada pașoptistă. Mulți credincioși au îmbrăcat cu mândrie portul popular din Țara Moților, arătând că firul istoriei nu s-a întrerupt și că moștenirea ‘crăișorului’ n-a fost abandonată.

Alături de IPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului au liturghisit la Țebea Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un număr mare de preoți și diaconi.

PS Episcop Nicodim a tâlcuit credincioșilor cuvântul Evangheliei, apoi PS Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, preoților, organizatorilor evenimentului național și tuturor românilor prezenți la Țebea. Sărbătoarea a continuat în fața mormântului marelui patriot. O impresionantă gardă de onoare a dat sărbătorii un aer de zi națională, iar ceremonia depunerii coroanelor de flori a durat peste o oră.

Ceremonia a fost urmată de slujba Parastasului, oficiată de ierarhi și preoți. IPS Mitropolit Laurențiu s-a adresat miilor de români prezenți și a elogiat personalitatea tribunului Avram Iancu.

‘Eroul nostru național nu este mort, ci este viu în Împărăția cerurilor. De aceea, idealul lui și al celor care l-au urmat și mai ales credința și dorința celor din 1848, care au suferit și au murit pentru binele țării noastre, se cuvine să fie pilde pentru noi. Am venit aici nu doar ca să ne aducem aminte de evenimentul petrecut acum 140 de ani, ci am venit ca să facem legământ sfânt pentru țară și pentru credința noastră că vom fi români uniți, români care ne dăm mâna și avem un ideal sfânt’, a spus Mitropolitul Ardealului. Au urmat mesajele autorităților centrale și locale, iar serbările au continuat cu spectacole folclorice și manifestări cultural-artistice.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…