140 de ani de la fondarea Corului Madona Dudu

Între coralele din bisericile Craiovei la loc de cinste stă și corala Catedralei ‘Madona Dudu’, care a împlinit 140 de ani de la înființare, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

La ceas de bilanț, muzica de factură corală din Arhiepiscopia Craiovei a așezat la vedere zestrea ei seculară și năzuințele pentru viitor. Corala academică ‘Madona Dudu’ a fost de data aceasta capul de afiș prin împlinirea anul trecut a 140 de ani de activitate neîntreruptă. Rezultatele numeroase obținute de-a lungul timpului la diferite concursuri, dar mai ales respectul câștigat al credincioșilor craioveni, care o ascultă în fiecare duminică cu plăcere, constituie criteriile de evaluare acum, la început de an.

O istorie de aproape un secol și jumătate

Corul de la ‘Madona’ a luat ființă în 1870, în urma decretului emis de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în vederea aprobării ‘Regulamentului pentru cursul pregătitor prin care urmează a se introduce muzica vocală armonico-religioasă în toate bisericile românești’ (nr. 101, din 18 ianuarie 1965). Catedrala episcopală din Cetatea Băniei se număra astfel printre primele lăcașuri de închinare din țară care a primit recunoașterea oficială a coralei din partea statului român. Momentul a devenit un eveniment în istoria muzicii bisericești din Oltenia, fiind descris de emeritul profesor Alexie Buzera într-un articol omagial, publicat în revista eparhială, la centenarul Coralei ‘Madona Dudu’. ‘Se cunoaște că până la mijlocul secolului al XIX-lea în Biserica Ortodoxă Română se folosea numai cântarea psaltică, la un ison. Abia atunci, după ce cunoașterea culturii muzicale europene se extinde în principatele dunărene, începe să apară cântarea corală, la început manifestându-se timid, cu timpul însă luând o dezvoltare din ce în ce mai puternică. La Craiova, datorită unor biserici, printre care și ‘Madona Dudu’, a căror activitate a fost receptivă tendințelor de înnoire în domeniul cultural religios din secolul al XIX-lea, face ca existența acestui cor să fie atestată de documente încă din anul 1856, dar pentru o scurtă durată’ (pr. prof. Alexie Buzera, 100 de ani de la înființarea corului Bisericii ‘Madona Dudu’ din Craiova, Revista MO, 1-2/1971).

Cu timpul, oameni aleși au ajuns în cafasul de la ‘Madona’, conducând cu măiestrie, Liturghie după Liturghie, vocile cântăreților. Între ei, G. Simonis, I. Ilarion, G. Ștefănescu, Gr. Gabrielescu, Marcel Botez sau Alexandru Racu au scris adevărate pagini de istorie.

Astăzi, Corala ‘Madona Dudu’ este condusă de tânărul muzician Bogdan Radu Botezatu. Ultimul premiu obținut a fost locul III la Concursul național de muzică eclesială ‘Lăudați pe Domnul’, organizat la Patriarhia Română în anul 2010. ‘Suntem o echipă tânără și dorim foarte mult să ne ducem mai departe strălucirea predecesorilor noștri. În fiecare piesă pe care o lucrăm prima dată găsim ceva nou, diferit de ceea ce am mai cântat. Scopul nostru este de a-L lăuda pe Dumnezeu și de a aduce în sufletele credincioșilor pacea și liniștea sufletească care însoțesc rugăciunea din fiecare Sfântă Liturghie’, spune dirijorul coralei, Bogdan Botezatu.

Comentarii Facebook


Știri recente