Astazi, de sarbatoarea Sfintei Treimi, 14 ierarhi au sfintit lucrarile de restaurare de la Catedrala mitropolitana din Sibiu. Soborul de ierarhi a fost alcatuit din: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, IPS Nifon, arhiepiscop al Targovistei, IPS Andrei, arhiepiscop al Alba Iuliei, PS Gherasim, episcop al Ramnicului, PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, PS Nicodim, episcop al Severinului si Strehaiei, PS Damaschin, episcop al Sloboziei si Calarasilor, PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei, PS Galaction, episcop al Alexandriei si Teleormanului, PS Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Gurie Gorjeanul, arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, si PS Irineu Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului. In cuvantul rostit dupa oficierea slujbei de resfintire, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat semnificatiile unei asemenea slujbe: ‘Este o bucurie deosebita cand sfintim o biserica sau cand resfintim o biserica, pentru ca biserica aceasta din zid ne simbolizeaza pe noi, Biserica lui Hristos Domnul, Trupul Sau tainic. Arhitectura unei biserici este invelisul arhitectonic sau arhitectural al unui continut viu care este comunitatea condusa de preoti si care preamareste pe Preasfanta Treime. De aceea, catre sfarsitul slujbei de sfintire a bisericii se spune: ‘Aceasta casa Tatal a zidit-o, aceasta casa Fiul a intarit-o, aceasta casa Duhul Sfant a innoit-o, a luminat-o si a sfintit sufletele noastre’. Prin aceasta se vede ca, dupa sfintire, biserica nu mai este ceea ce a fost inainte. Inainte a fost darul nostru catre Dumnezeu, iar acum, prin sfintire, ea devine darul lui Dumnezeu catre noi. Deci, biserica ne reprezinta pe noi si orice lucrare de innoire a bisericii ne cheama sa sfintim sufletele si trupurile noastre ca sa fim si noi Biserica sfintita a prezentei harului Preasfintei Treimi, pe care l-am primit la botez si pe care il reinnoim cu fiecare participare la sfintele slujbe si mai ales cu fiecare impartasire cu Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe’.
Unirea cu Basarabia nu se va face pe căi politice, ci prin înfrățire: Pastorația românilor din jurul granițelor
Protoieria Sector IV București a organizat vineri, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, întrunirea „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat episcopii Ungariei și Basarabiei de Sud. Ei au vorbit despre o datorie spirituală…
Ierarhii români, mesajele de încurajare transmise în pandemie
Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii săi, i-a încurajat și susținut permanent pe credincioși să treacă mai ușor prin pandemia care ne-a schimbat viețile. Vă facem cunoscute o parte dintre aceste mesaje de sprijin: Mitropolitul Teofan…
Fundația Filantropia Timișoara: Sprijin în pandemie pentru pacienții cu scleroză multiplă
Anul trecut, Fundația Filantropia Timișoara a evaluat nevoile a 280 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă și a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 20 dintre acestea. Proiectul își propune să contribuie și la îmbunătățirea politicilor publice…
Felicitat de Ministrul Apărării: Toma Duminică, veteran de război, a împlinit 100 de ani
Sergentul în retragere Toma Duminică, veteran de război, a fost felicitat săptămâna trecută la împlinirea vârstei de 100 ani. Reprezentanți ai Centrului Militar Județean Argeș și ai asociațiilor veteranilor de război locale l-au vizitat pe…
Anul pandemiei: 26 de cuvinte de speranță ale Patriarhului Daniel
În data de 26 februarie se împlinește un an de la diagnosticarea primului caz de Covid pe teritoriul țării noastre. A fost un an dificil în care tema și frica de moarte au paralizat lumea…