138 ani de la nasterea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea

Se implinesc astazi 138 de ani de la nasterea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. Pe langa intensa activitate spirituala desfasurata pe parcursul vietii sale, patriarhul Miron Criatea a jucat un rol esential la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Mai multe amanunte despre personalitatea primului patriarh al Romaniei ne-a oferit pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Patriarhul Miron Cristea s-a nascut la 18 iulie 1868 in localitatea Toplita, jud. Harghita, primind la botez numele de Ilie. A urmat Teologia la Sibiu si apoi Facultatea de Teologie si Litere la Budapesta unde va obtine titlul de doctor cu prima teza dedicata marelui poet Mihai Eminescu. Dupa mai multe functii detinute la Sibiu si dupa ce a fost calugarit, in anul 1909 a fost ridicat la demnitatea de Episcop al Caransebesului unde va pastori pana in anul 1918. A avut un rol esential la infaptuirea Romaniei Mari din anul 1918, motiv pentru care a fost gasit vrednic de a fi ridicat la rangul de Mitropolit primat in anul 1919. In anul 1925 a fost ales la rangul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind astfel primul patriarh al Bisericii noastre’.

Primul patriarh al Romaniei s-a remarcat printr-o ampla activitate pastoral-misionara si printr-o grija deosebita pentru pastrarea traditiilor romanesti. Pr. conf. dr. Ion Vicovan ne-a spus care au fost principalele realizari ale patriarhului Miron Cristea: ‘Patriarhul Miron Cristea al Romaniei a infiintat un Seminar la Arges care i-a purtat numele. A avut initiativa de a organiza un Sinod panortodox, care nu s-a putut tine in vremea sa. A avut un rol esential la mentinerea Scaunului Patriarhiei Ecumenice in Constantinopol deoarece autoritatile locale turcesti din acea perioada doreau sa-l scoata din Turcia. A avut mai multe initiative, in parte fiind concretizate: infiintarea Resedintei Patriarhale din Bucuresti, infiintarea Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, trimiterea mai multor tineri la studii, aparitia primei Biblii Sinodale. A detinut un insemnat rol politic in perioada 1927-1930 cand a facut parte din Regenta Regala si in perioada 1938-1939 cand a fost Prim Ministru al Romaniei’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…