136 de ani de la moartea mitropolitului Nifon

S-au împlinit astăzi, 5 mai 2011, 136 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului primat Nifon Rusailă. Pentru a comemora pe cel care a înființat, din banii lui, o a doua școală teologică în București, elevii clasei a XI-a B de la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din Capitală au vorbit, în cadrul orei de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, despre personalitatea și activitatea ierarhului, informează TRINITAS TV.

Mitropolitul Nifon a îndeplinit funcția de Președinte al Divanului Ad-hoc din București (1857) și al Adunării elective care a ales domn pe Alexandru Ioan Cuza, pe 24 ianuarie 1859. În timpul păstoririi lui au avut loc cunoscutele reforme bisericești ale lui Cuza.

Mitropolitul Nifon a marcat istoria Seminarului bucureștean atât prin activitatea sa de Primat al României, cât și prin statutul de ctitor.

„Mitropolitul Nifon este un model de luptă pentru păstrarea credinței noastre ortodoxe, de învățătură pentru creșterea valorilor în cadrul pregătirii preoțimii și nu în ultimul rând un model de jertfelnicie”, a arătat Pr. Prof. Dr. Aurel Mihai, directorul Seminarului Teologic Ortodox din București.

Mitropolitul Nifon a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica.

Comentarii Facebook


Știri recente