Se implinesc, astazi, 135 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Ardealului, Andrei Saguna. Andrei Saguna, nascut la 20 decembrie 1808, in Miscolt – Ungaria, a fost mitropolitul Ardealului intre anii 1864 – 1873, dupa ce, din iunie 1846 si pana in decembrie 1847, fusese vicar general al Episcopiei Ardealului. Ca episcop, a militat pentru restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei prin numeroase memorii inaintate Curtii din Viena, patriarhului ortodox sarb si Congresului national-bisericesc sarb din Karlovitz, prin sinoadele eparhiale formate din clerici si mireni convocate la Sibiu in 1850, 1860 si 1864. La nivel cultural, a organizat invatamantul elementar si mediu ortodox romanesc din Transilvania, punandu-l sub indrumarea Bisericii. La sfarsitul pastoririi sale, in Arhiepiscopia Sibiului existau aproape 800 de scoli poporale, un liceu cu 8 clase la Brasov, scoala reala-comerciala la Brasov, un gimnaziu cu 4 clase la Brad. La indemnul lui, s-au scris peste 25 de manuale scolare. La Sibiu, cursurile de teologie au fost ridicate de la 6 luni la un an, iar in 1953 a infiintat un Institut teologic-pedagogic la Sibiu, cu doua sectii teologice. Pentru studentii teologi si preoti a tiparit o serie de manuale didactice, a trimis numerosi tineri la studii de specializare la Universitatile din Austria si Germania, cu burse oferite din fondurile si fundatiile create de el. A avut un rol insemnat in intemeierea si organizarea ‘Asociatiei transilvane pentru literatura romana si cultura poporului roman’ (Astra), fiind primul ei presedinte (1861 – 1866). A initiat ziarul ‘Telegraful Roman’ (1853), care apare si azi. A fost presedinte al Marii Adunari Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la BIaj, a fost membru in Senatul imperial din Viena, deputat in Dieta Transilvaniei, co-presedinte al Conferintei nationale-politice a romanilor de la Sibiu si al Congresului national al romanilor de la Alba lulia. Indrumator si sprijinitor al preotimii si al credinciosilor, ctitor al bisericii din Gusterita, langa Sibiu, Andrei Saguna a fost si membru de onoare al Academiei Romane, dar si presedinte de onoare al Societatii ‘Transilvania’ din Bucuresti. Mitropolitul Andrei Saguna a trecut la cele vesnice in data de 16 iunie 1873, in Sibiu.
IPS Laurențiu la căpătâiul pr. prof. Ioan Ică senior: Marii corifei ai facultăţii noastre pleacă spre cele veşnice
După ce în ianuarie a plecat la cele veșnice părintele academician Mircea Păcurariu, teologia românească suferă o nouă pierdere la moartea Părintelui Ioan Ică senior, renumit specialist în Dogmatică Ortodoxă. „Facultatea de Teologie din Sibiu,…
Chefi la cuțite: Preotul Florin Danu a avut succes cu o rețetă din Athos
„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să nu văd preoția ca pe o meserie, ci ca pe o vocație, ceea ce înseamnă că trebuie să fim în slujba aproapelui”, a spus Preotul Florin Danu…
În imaginea vieţii noastre, nu acordăm lui Dumnezeu mai mult de un pixel: pr. Iulian Naroş
Părintele Iulian Naroş a atras atenţia asupra importanţei scăzute pe care o acordăm lui Dumnezeu în societatea contemporană caracterizată de „duhul lumii”. Din păcate, de cele mai multe ori, Dumnezeu nu reprezintă o prioritate. „Din…
Monahiile de la Voroneţ decorate de Patriarh: Mănăstirea Voroneţ este frumoasă şi prin activităţile misionare
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit marţi, 13 aprilie 2021, vizita stareţei Mănăstirii Voroneţ. Monahia Gabriela Platon a venit la Bucureşti, însoţită de alte maici, pentru a vedea expoziţia dedicată Mănăstirii Voroneţ, organizată de Biblioteca…
Student teolog uimește juriul la Românii au talent. „Aleg muzica. Rămân un om al Bisericii”
Studentul teolog Adrian Ilie Galbinu a ridicat în picioare juriul de la „Românii au talent” în emisiunea transmisă luni seară, 12 aprilie 2021. El a interpretat piesa „O sole mio”. Momentul i-a adus patru de…