Se implinesc, astazi, 135 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Ardealului, Andrei Saguna. Andrei Saguna, nascut la 20 decembrie 1808, in Miscolt – Ungaria, a fost mitropolitul Ardealului intre anii 1864 – 1873, dupa ce, din iunie 1846 si pana in decembrie 1847, fusese vicar general al Episcopiei Ardealului. Ca episcop, a militat pentru restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei prin numeroase memorii inaintate Curtii din Viena, patriarhului ortodox sarb si Congresului national-bisericesc sarb din Karlovitz, prin sinoadele eparhiale formate din clerici si mireni convocate la Sibiu in 1850, 1860 si 1864. La nivel cultural, a organizat invatamantul elementar si mediu ortodox romanesc din Transilvania, punandu-l sub indrumarea Bisericii. La sfarsitul pastoririi sale, in Arhiepiscopia Sibiului existau aproape 800 de scoli poporale, un liceu cu 8 clase la Brasov, scoala reala-comerciala la Brasov, un gimnaziu cu 4 clase la Brad. La indemnul lui, s-au scris peste 25 de manuale scolare. La Sibiu, cursurile de teologie au fost ridicate de la 6 luni la un an, iar in 1953 a infiintat un Institut teologic-pedagogic la Sibiu, cu doua sectii teologice. Pentru studentii teologi si preoti a tiparit o serie de manuale didactice, a trimis numerosi tineri la studii de specializare la Universitatile din Austria si Germania, cu burse oferite din fondurile si fundatiile create de el. A avut un rol insemnat in intemeierea si organizarea ‘Asociatiei transilvane pentru literatura romana si cultura poporului roman’ (Astra), fiind primul ei presedinte (1861 – 1866). A initiat ziarul ‘Telegraful Roman’ (1853), care apare si azi. A fost presedinte al Marii Adunari Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la BIaj, a fost membru in Senatul imperial din Viena, deputat in Dieta Transilvaniei, co-presedinte al Conferintei nationale-politice a romanilor de la Sibiu si al Congresului national al romanilor de la Alba lulia. Indrumator si sprijinitor al preotimii si al credinciosilor, ctitor al bisericii din Gusterita, langa Sibiu, Andrei Saguna a fost si membru de onoare al Academiei Romane, dar si presedinte de onoare al Societatii ‘Transilvania’ din Bucuresti. Mitropolitul Andrei Saguna a trecut la cele vesnice in data de 16 iunie 1873, in Sibiu.
Țară mică, inimă mare: Maia Sandu mulțumește Misiunii Diaconia pentru că ajută refugiații ucraineni
Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei făcut publică miercuri o scrisoare de mulțumire primită de la Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, care apreciază implicarea organizației în sprijinul oferit refugiaților din Ucraina. „Am arătat astfel că suntem…
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis un comunicat referitor la conflictul din Ucraina
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis marți un comunicat referitor la situația din Ucraina. Reprezentanții comunităților monahale din Sfântul Munte își exprimă compasiunea pentru victimele conflictului din această țară și afirmă că se roagă…
ASCOR Oradea organizează o conferință despre estetică și teologie în Arta Bizantină
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Oradea organizează joi conferința „Arta Bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”, susținută de Monahia Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos. Evenimentul, organizat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă…
Tabăra din pridvorul satului: Poți dona pentru vacanța copiilor din satele Moldovei
Și în vara aceasta, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor organizează proiectul „Tabăra din pridvorul satului”. Sloganul Taberei din Pridvorul Satului 2022 este „Niciun copil fără vacanță!”. Scopul proiectului este să se ofere o…
Proiect: Acord de înfrățire între București și Capitala Georgiei
Consiliul General al Capitalei va dezbate în ședința de joi proiectul care prevede încheierea unui acord de înfrățire între Municipiul București și orașul Tbilisi, Capitala Georgiei. Acordul de înfrățire dorește să promoveze relațiile de cooperare…