Astazi, 18 ianuarie 2008, se implinesc 135 de ani de la trecerea la cele vesnice a episcopului Dionisie Romano, carturar si traducator, membru de onoare al Societatii Academice Romane. Dionisie Romano, din botez Dimitrie, s-a nascut la data de 29 iulie1806, in Salistea Sibiului. S-a calugarit la Manastirea Neamt in 1823, studiind la Colegiul ‘Sf. Sava’. A fost numit profesor ‘national’ in Buzau, unde ridica doua spatii scolare, tipareste manuale didactice, indruma scolile, editeaza foaia ‘Vestitorul Bisericesc’ (1839 – 1840), devenind apoi director si profesor la Seminarul din Bucuresti (1843 – 1848). Dupa ce a fost hirotesit arhimandrit, s-a stabilit la Manastirea Babeni (1849 – 1851), apoi a fost egumen la Manastirea Sadova (1851 – 1854), timp in care editeaza ziarul ‘Eho echistiastic’ (1850 – 1853). De asemenea, a fost staret la Manastirea Neamt, intre anii 1855 – 1857, unde a infiintat a scoala primara si un Seminar, a reorganizat tipografia si spitalul din manastire, a inceput o serie de constructii gospodaresti. Pentru toate acestea a fost numit loctiitor de episcop la Buzau, in iunie 1859, hirotonia intru arhiereu avand loc in februarie 1862. Dupa aceasta a fost episcop la Husi, in perioada noiembrie 1864 – mai 1865, pentru ca la data de 26 mai 1865 sa fie numit episcop eparhiot la Buzau. Aici a reorganizat si repus in functie tipografia eparhiala, a infiintat scoli la Schiturile Dalhauti, Ratesti si Cotesti, a acordat ajutoare materiale la numeroase manastiri si asezaminte de cultura sau unor tineri pentru studii, a facut prima donatie de carti Societatii Academice Romane, biblioteca sa, adica peste 150 manuscrise romanesti, slavone, grecesti, turcesti, arabe, si peste 7000 de carti in diferite limbi, unele raritati bibliografice, intrand in patrimoniul Academiei Romane. Dionisie Romano a trecut la cele vesnice in data de 18 ianuarie 1873, la Buzau.
Parohia Icoanei, apreciată la resfințirea bisericii: „A devenit și mai mult o icoană de frumoasă îngrijire”
Duminică, 22 mai 2022, a fost resfințită Biserica Icoanei din Capitală, în urma unor lucrări de restaurare începute în toamna anului 2019. Patriarhul Daniel a spus că în urma acestei restaurări comunitatea parohială de la…
Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO
Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…
„Hristos rupe barierele mentale ale complexului superiorității”: Patriarhul Daniel despre dialogul cu femeia samarineancă
La predica rostită în Duminica Samarinencei, Patriarhul Daniel a evidențiat un detaliu din evanghelia zilei, și anume că Apostolii, deși s-au mirat că Iisus vorbește cu o femeie, nu au îndrăznit să-L întrebe nimic. „Nimeni…
Mitropolitul de Ruse, la București: Bisericile noastre primesc încă un mijlocitor comun în persoana Sfintei Teofana Basarab
Martor la proclamarea canonizării Sfintei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai, pe Dealul Patriarhiei, Mitropolitul Naum de Ruse a subliniat comuniunea frățească dintre Bisericile Ortodoxe Română și Bulgară. Înaltpreasfinția Sa a spus că alături de Sfinții…
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși | Galeria Foto
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși are loc în perioada 20 -22 mai 2022. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se desfășură în incinta ansamblului parohial, situat pe Aleea Pasărea de Aur, nr.25,…