134 de stareți și starețe, în sinaxă, la poalele Muntelui Ceahlău, la Mănăstirea Durău

În zilele de 24-25 noiembrie la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău a avut loc Sinaxa monahală mitropolitană. La întrunire au participat ierarhii, stareții și starețele din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Cea de-a doua zi a Sinaxei monahale mitropolitane, care a avut loc la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău, a început ieri-dimineață cu slujba Utreniei, Ceasurile și Sfânta Liturghie, săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Din soborul de preoți au făcut parte exarhii din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În timpul slujbei o parte dintre părinții stareți, purtând epitrahil, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La final, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare. ‘Să binecuvinteze Dumnezeu Sfânta Jertfă. Astăzi (n.r. ieri) este odovania praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică și îi prăznuim pe Sfânta Muceniță Ecaterina și pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie. Ziua de astăzi să fie pentru noi cei de față și pentru obștile călugărești spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea celor pe care îi ocârmuim’, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Profeții Noului Testament’

Alături de IPS Teofan, IPS Pimen și PS Ioachim Băcăuanul, ieri, la sinaxă, a participat și PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Stavrofora Lucia Chirvasă, stareța Mănăstirii Ciolpani din județul Bacău, a susținut referatul cu tema ‘Starețul – chivernisitor al bunurilor mănăstirești’, iar arhim. Serafim Bodnar, exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor, a prezentat o comunicare intitulată ‘Starețul – persoana de legătură între mănăstire și Centrul eparhial’. Ambele prezentări au fost urmate de discuții pe marginea temei. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a apreciat faptul că Sinaxa monahală mitropolitană s-a organizat la Durău, ‘pentru că Muntele Ceahlău spune foarte mult’. ‘Muntele Ceahlău a inspirat foarte mulți călugări să trăiască plenar viața în Hristos. Muntele acesta a dat totdeauna perspectiva urcușului. Călugărul trebuie să urce permanent duhovnicește. Trebuie să ne reamintim că noi, călugării, după cum spunea un înțelept creștin, suntem ‘profeții Noului Testament’. În calitatea aceasta, trebuie să profetizăm împărăția lui Dumnezeu care nu este din lumea aceasta’, a explicat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

‘Să ne aducem aminte de dragostea cea dintâi cu care am pășit pe poarta mănăstirii’

Programul Sinaxei monahale mitropolitane a început miercuri după-amiază prin intonarea rugăciunii începătoare ‘Împărate Ceresc’. Înalt Preasfințitul Teofan a amintit că sinaxa stareților și starețelor dintr-o mitropolie se organizează potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române o dată la trei ani. În același timp, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a făcut referire la cele trei voturi monahale pe care le depun cei care pășesc spre călugărie. Arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoșani și starețul Mănăstirii Popăuți din Botoșani, a susținut referatul cu tema ‘Starețul în viața liturgică a mănăstirii’, iar arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a prezentat tema ‘Starețul – părinte duhovnicesc al obștii mănăstirești’.

‘Programul a fost structurat astfel încât să se deruleze pe timpul unei zile liturgice. Am dorit ca această zi să fie trăită de noi ca și cum am forma cu toții o obște monahală’, a adăugat IPS Mitropolit Teofan. Înalt Preasfințitul Pimen a mărturisit că Sinaxa monahală mitropolitană este ‘un moment cu totul deosebit’. ‘A fost un timp când în toate mănăstirile nu erau mai mult de 20 de persoane. Iată că numai aici sunt peste 100 de persoane. Să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne aflăm aici. Mănăstirile au înflorit. Rămâne ca să depunem efortul cuvenit și să împlinim ceea ce am făgăduit. Ca să ne fie mai ușor, să ne aducem aminte clipă de clipă de dragostea cea dintâi cu care am pășit pe poarta mănăstirii’, a spus IPS Pimen. IPS Teofan, IPS Pimen și PS Ioachim Băcăuanul, stareții și starețele din MMB au participat de la ora 19:00 la slujba Vecerniei unită cu Litia în Biserica ‘Buna Vestire’ a Mănăstirii Durău.

Sinaxa monahală mitropolitană de la Mănăstirea Durău a adunat 134 de stareți și starețe din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Despre folosul acestei sinaxe ne-au vorbit exarhii mănăstirilor din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

‘Starețul învață cu fiecare monah să crească în înțelegerea duhovnicească’

Arhim. Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor: Sinaxa mitropolitană are ca obiectiv confruntarea unor probleme care se actualizează de la an la an. Starețul se confruntă cu noi nuanțe ale acelorași crize, care înseamnă tot atâtea judecăți pe care omul le are în devenirea sa. Starețul învață cu fiecare monah să crească în înțelegerea duhovnicească. Aici, ca într-o mare mănăstire în care laolaltă ne-am găsit, stareți, învățăm să avem în vedere devenirea noastră, care este oglinda și steaua călăuzitoare a celor călăuziți de noi. Starețul crește cu fiecare criză, pe care o depășește. Adunându-ne, învățăm cum să ne împărtășim unii altora experiența pe care am dobândit-o în atâtea furtuni pe marea agitată a acestei vieți. Prin fiecare criză învățăm să curățim chipul lui Hristos din noi înșine. Toată moștenirea noastră, la nivel de regulă, la nivel de tipic, este o treaptă pe care trebuie să o urcăm.

‘Spunându-le unii altora, ne ferim de a face aceleași greșeli’

Arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: Prin intermediul acestei sinaxe se realizează un schimb de experiență. În al doilea rând ne putem cunoaște unii pe alții. Deși trăim în același spațiu monastic, totuși, timpul, spațiul și zonele sunt diferite. Particularitățile zonelor și ale mănăstirilor trebuie cunoscute și de ceilalți, în ideea că fiecare va culege ceea ce e mai bun. În mănăstirile noastre sunt și lipsuri. De aceea, spunându-le unii altora, putem să ne ferim de la a face aceleași greșeli. Consider că stareții care au participat la această întâlnire au avut foarte multe lucruri de învățat, au cules ceea ce le este necesar pentru că punctele amintite și dezbătute în cadrul întâlnirii sunt puncte de poticneală în unele mănăstiri. Stareții și starețele din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au fost impresionați de acest mod de adunare, ei înșiși au simțit nevoia unor astfel de schimburi de experiență.

‘Plecăm spre eparhia noastră cu mai mult curaj’

Arhim. Serafim Bodnar, exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor: Ca stareți în mănăstirile noastre, ca părinți duhovnicești, ne-am bucurat de experiența și de cuvintele pe care le-am auzit prin prezentarea și expunerea mai multor teme. Avem posibilitatea să conștientizăm și să aplicăm mai mult în viața mănăstirească ceea ce s-a discutat aici. În același timp am primit binecuvântări arhierești, de la Înalt Preasfințitul Părinte Teofan și de la ceilalți ierarhi prezenți. Este o îmbogățire duhovnicească și plecăm spre eparhia noastră, spre mănăstirile noastre cu mai mult curaj, cu mai multă credință. Nu doar că vom pune în practică, dar vom înmulți și mai mult râvna și vom conștientiza și mai mult rolul nostru de părinți duhovnicești și de stareți ai mănăstirilor.

‘A ne înnoi pe noi înșine este o poruncă de la Dumnezeu’

Arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: Sinaxa monahală mitropolitană reprezintă un schimb de experiență între stareți și în felul acesta ne cunoaștem mai bine. Cunoscându-ne, schimbând și ascultând cuvinte, mai îndreptăm câte ceva în viața noastră, în viața obștilor monahale pe care fiecare dintre noi le conducem. A schimba câte ceva este un lucru binevenit. Lucrul acesta este așteptat de către viețuitorii mănăstirilor. A ne înnoi pe noi înșine este o poruncă de la Dumnezeu. Sunt convins că fiecare stareț va pleca de la sinaxa aceasta cu gândul de a schimba ceva. Atunci când starețul va întâlni o neregulă în obștea mănăstirii pe care o păstorește își va aduce aminte că trebuie să caute remedii la orânduielile părinților. Sinaxa este binevenită pentru că ne duce la izvoare, la rădăcinile monahismului nostru, la cum au trăit părinții noștri, la cum a fost organizată viața în mănăstirile ortodoxe. Sperăm că sinaxa a produs o înnoire înlăuntrul nostru, pe care s-o ducem în rândul obștilor monahale.

Comentarii Facebook


Știri recente